Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Files en afstand woon-werk wennen

De files nemen de laatste tijd weer toe. De Nederlandse werknemer is een relatief groot deel van zijn tijd kwijt aan woon-werkverkeer. De werknemer laat zich niet uit de file jagen. Dat was in het verleden zo en dat is nog steeds zo. Volgens het CBS wonen werknemers gemiddeld 22,6 kilometer van hun werk. De ZZP-er is buiten het onderzoek van het CBS gelaten. Deze groep is heel divers. Sommige moeten voor hun werk heel veel reizen terwijl anderen helemaal geen woon-werkverkeer hebben. Hoe komt het dat wij niet dichter bij ons huis gaan werken of dichter bij ons werk gaan wonen? We zijn dan minder tijd kwijt voor het woon-werkverkeer.

Woon-werkverkeer

Een oorzaak dat mensen een eind moeten reizen naar hun werk heeft te maken met de leaseauto. Het is aantrekkelijk om een leaseauto te hebben en dan is reizen het gevolg. Ook parttimers vinden het vaak geen probleem om een paar dagen te reizen. Ook vinden veel mensen het acceptabel om zeventig tot negentig minuten per dag onderweg te zijn. Het gaat dan om alle verplaatsingen. Ook het ritje ‘s avonds naar de sportvereniging valt daar onder. Pas als deze grens overschreden dreigt te worden, zullen mensen overwegen om van baan te veranderen of dichter bij hun werk te gaan wonen.

Stress

Volgens een berekening van de OESO kost die 22 kilometer de Nederlandse werknemer dagelijks ongeveer zo’n dertig minuten. Dat ligt ruim boven het Europees gemiddelde. We hebben veel last van de drukte in het verkeer en de files. Het staan in de file kan voor sommigen stressvol zijn, maar het woon-werkverkeer levert voor de meeste werknemers geen stress op. Er treedt voor veel mensen vaak gewenning op. Ze weten vaak waar de files staan en hoe lang je ongeveer onderweg bent. Je zit je tijd uit. Er is geen rechtstreeks verband bekend tussen de reisafstand en gevoelens van stress. Werknemers zullen dan ook niet snel verhuizen om dichter bij het werk te wonen. De werkgever kan het wel stimuleren door bijvoorbeeld te stoppen met een leaseregeling en kilometervergoeding of door het invoeren van een verhuiskostenvergoeding.

Vergoeding

Arbeidsrechtelijk is de werkgever niet verplicht de reiskosten voor het woon-werkverkeer te vergoeden, in CAO kan dit wel zijn geregeld. Wat vergoedingen betreft, maakt de fiscus geen onderscheid tussen woon-werk- en zakelijk verkeer.  Voor beide vormen van reizen mag de werkgever een onbelaste vergoeding geven van € 0,19 per kilometer voor de werkelijk afgelegde reisafstand. Om gedoe met verlof en ziektedagen te voorkomen is het aantal werkdagen vastgesteld op 214 dagen per kalenderjaar. Als een werknemer met een 5-daagse werkweek in een jaar op tenminste 150 dagen naar de vaste werkplek reist dan kan de werkgever aan hem een onbelaste reiskostenvergoeding worden betaald alsof hij op 214 dagen naar de werkplek reist. Als iemand parttime werkt dan worden dit naar rato berekend. Wil je meer weten over dit soort arbeidsrechtelijke zaken volg dan de cursus Actualiteiten Arbeidsrecht.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: