Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Werknemers hoeven niet zomaar akkoord te gaan met wijzigingen in arbeidscontract

Alle werknemers die in dienst gaan bij een bedrijf tekenen een arbeidsovereenkomst. Samen met een eventuele cao en personeelsregeling vormt dit contract de basis van de rechten en plichten van de werknemer. Wist je dat je werkgever de arbeidsovereenkomst na ondertekening toch nog kan wijzigen als er een ‘zwaarwichtig belang’ is of als de wetgeving verandert? Als werknemer heb je hier meer over te zeggen dat je zou denken.

Geldige reden

Tegenwoordig is in veel arbeidscontracten een wijzigingsbeding opgenomen, waardoor werkgevers het recht hebben om arbeidsvoorwaarden (zoals het loon, de uren die je werkt of je secundaire arbeidsvoorwaarden) in het arbeidscontract aan te passen Ze moeten hier wel een goede reden voor hebben en de wijziging moet altijd besproken worden met de werknemer. De werkgever moet aantonen dat de wijziging beter is voor het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een wijziging van de taken van een werknemer die leidt tot een meer efficiënt en gestroomlijnd proces binnen de organisatie. Iemands takenpakket veranderen ‘om iets nieuws uit te proberen’ is daarentegen geen goede reden. Minder loon uitbetalen of vakantiedagen verminderen, zijn hele ingrijpende veranderingen, waarvoor de werkgever nog meer zijn best moet doen om deze te verantwoorden. Een goede reden zou in dit geval zijn dat de organisatie niet kan voortbestaan zonder deze maatregel.

Kijk goed of wijzigingen juridische kloppen
Rol werknemer

Iedere wijziging in het contract moet aan de werkgever voorgelegd worden. Je hoeft dus niet overal mee akkoord te gaan als je het er niet mee eens bent. Denk hierbij niet alleen aan de gevolgen op het werk, maar ook over de gevolgen voor je privéleven. Als een verandering van standplaats erg problematisch is voor jou vanwege financiële of familieomstandigheden, dan weegt dit zeker mee. Als je je niet kunt vinden in de wijzigingen, wordt het tijd om dit juridisch uit te zoeken. Je kunt ook een vakbond benaderen. Als je juridisch geen gelijk hebt en je gaat niet akkoord met de wijzigingen, is er nog maar één optie: een andere baan zoeken.

Wil je meer weten over het arbeidsrecht?

Als je verstand wilt hebben over zaken als een Cao-bepaling, het opnemen van vakantiedagen of ontslag, is het belangrijk dat jouw kennis van het arbeidsrecht up-to-date is. De Cursus actualiteiten arbeidsrecht maakt de theoretische kennis op het gebied van arbeidsrecht inzichtelijk en vertaalt die op een zeer praktische wijze naar de alledaagse praktijk. Meer informatie en cursusdata vind je hier

Bron: NU.nl

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: