Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Werken bij hoge temperaturen

In de zomer kan het soms erg warm zijn. Dat maakt het werk soms extra zwaar. De meest ideale temperatuur om te werken is 21,75 graden. Als het warmer wordt dan 25 graden dan kan de productiviteit al teruglopen. Werken bij hoge temperaturen kan zelfs gezondheidsklachten opleveren. Bij warmte kan je concentratievermogen verminderen of je kunt hoofdpijn krijgen. Ernstiger wordt het als je uitdroogt of misselijk wordt. De kans op ongelukken neemt dan toe. Ook zijn er groepen werknemers die meer risico lopen bij warm weer. Dat zijn bijvoorbeeld zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk of mensen met hart- of longaandoeningen. In het ernstigste geval kan hitte tot de dood leiden.

Arbobesluit

De temperatuur op jouw werk mag volgens het Arbobesluit niet nadelig mag zijn voor je gezondheid. Daar kun je je op beroepen als het te warm is om te werken. Vervelend is dat er niet vermeld staat bij welke temperatuur er meer kans is op gezondheidsklachten. De werkgever en werknemer moeten daarom hierover afspraken maken. Ga naar je leidinggevende als je het te warm vindt. Je kunt bijvoorbeeld een tropenrooster, meer kortere (drink)pauzes, thuiswerk, de aanschaf van ventilatoren/airco, zonwering en/of een waterkoeler voorstellen. Als je meer onderbouwing van de aanpak van het binnenklimaat of maatregelen tegen de warmte wilt, kun je de arbodienst en/of bedrijfsarts om advies vragen.

OR of PVT

Dit kan natuurlijk ook de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) oppakken, want je bent meestal niet de enige die last heeft van de hitte. Als de OR (of PVT) veel klachten over de temperatuur hoort dan kan de OR dit met de directie te bespreken. De OR heeft een stimulerende taak om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: