Er wordt in Nederland regelmatig overgewerkt. Iedere werknemer werkt gemiddeld drie uur per week extra. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Als we voor het overwerk mensen zouden aannemen dan zou de werkloosheid flink terug lopen. Toch gebeurt dat niet. Het is voor veel werkgevers aantrekkelijker om mensen te laten overwerken. Zij kennen de werkzaamheden en het is nog voor niets ook. Vooral de hoger opgeleiden werknemers werken extra in eigen tijd. Het gaat meestal niet om werk dat door de werkgever is opgelegd. De werknemer neemt vaak zelf het initiatief om over te werken.
Cijfers overwerken
Er zijn 7 miljoen werknemers. Gemiddeld twee derde van hen werkt regelmatig over. De percentages zijn al jaren vrijwel hetzelfde. Die drie uur onbetaald werk levert de werkgever bijna 3.200 euro per werknemer op. Bijna driekwart van de hoger opgeleiden werkt regelmatig gratis over. Van de lager opgeleiden doet ‘slechts’ 29 procent dat. Lager opgeleiden krijgen vaker doorbetaald. Op deze manier hebben de werkgevers in Nederland ‘een voordeeltje’ van 21 miljard euro. Er is ook een keerzijde. Werknemers kunnen door de hoeveelheid werk een burnout krijgen. Dat kost weer geld.
Compensatie
Het is natuurlijk opvallend dat we zo veel overwerken. Waarom doen we dat eigenlijk? Gunnen we onze werkgever gewoon die gratis extra uren? Werknemers voelen zich verantwoordelijk voor hun werk, hun collega’s en klanten. We doen bovendien naast het werk ook de beantwoording van privémail, een privé telefoontje, een bezoek aan de dokter of een praatje bij de koffieautomaat. Het is vaak die mix van werk- en privézaken die werknemers er toe brengt om over te werken. Als je over wilt blijven werken dan is het verstandig om je taken goed te plannen en slimmer met je tijd om te gaan. Volg daarom een training timemanagement.