Een conflict ligt altijd op de loer. In een overleg hoeft er maar iets te gebeuren en dan verandert de goede sfeer in een ongemakkelijke situatie. Een stap verder en dan escaleert het en is er een arbeidsconflict. Een arbeidsconflict kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat een conflict omdat je als werknemer een opdracht als onredelijk ervaart of dat er sprake is van miscommunicatie. Ook reorganisaties, beloning en de re-integratie na ziekte zorgen regelmatig voor arbeidsconflicten. Als de relatie tussen jou en je werkgever verstoord is dan is dat voor werknemer en werkgever vervelend. Het kan zo ver gaan dat je er ziek van wordt of dat je er psychische klachten door krijgt. Een arbeidsconflict kan ook anderen raken. De sfeer op de afdeling kan verstoord raken als er een arbeidsconflict is.
Dossier
Wat kun je doen als er een arbeidsconflict dreigt. Het is van belang om snel te kijken of je er samen met je werkgever uit komt. In een vroeg stadium is het conflict meestal nog niet geëscaleerd. Meld het probleem zo vroeg mogelijk bij je leidinggevende of de vertrouwenspersoon van jouw afdeling. De werkgever houdt een dossier bij. Ook voor de werknemer is het goed om bij te houden wat er speelt en hoe de werkgever daar op reageert.
Bemiddeling
Soms loopt een conflict zo ver op dat werknemer en werkgever er samen niet uitkomen. In dat geval kan bemiddeling van een persoon binnen of buiten de organisatie helpen. Er zijn mediators die kunnen helpen. Ook de vakbond kan bemiddelen. Het is van belang om eruit te komen, want een arbeidsconflict kan tot gevolg hebben dat de werknemer wordt ontslagen.
Ontslag
Als ontslag de enige optie nog is dan is het verstandig om te kijken of er misschien een opzegverbod geldt. De werkgever mag de werknemer niet ontslaan. Dat is bijvoorbeeld het geval tijdens de eerste 2 jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ook bij zwangerschap, bevalling, zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof geldt er een opzegverbod. Verder hebben OR-leden ontslagbescherming. Het OR-lid kan dan wel ontslagen worden, maar niet omdat hij conflicten heeft met de werkgever door zijn lidmaatschap van de ondernemingsraad.
Opzegtermijn
Ook bij een arbeidsconflict geldt er een opzegtermijn. Die is altijd minimaal 1 maand en gaat in op het moment dat de werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt. Als de werkgever zich niet houdt aan de opzegtermijn dan is de kans groot dat hij een vergoeding moet betalen voor het salaris dat de werknemer misloopt. Als de werknemer zich verzet tegen het ontslag dan moet de werkgever bewijzen dat het arbeidsconflict niet op te lossen is. Hij moet kunnen bewijzen dat hij er alles aan heeft gedaan om het op te lossen. Als er nog perspectief is, dan kan de kantonrechter de ontslagaanvraag afwijzen.
Wil je meer weten over conflicthantering? Volg dan onze Training conflicthantering. Als je meer wilt weten hoe het ontslagrecht in elkaar zit volg dan de Cursus arbeidsrecht.