Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Wat heb je aan de bedrijfsarts?

De wetgeving rondom de bedrijfsarts gaat veranderen. Het is goed om eens te kijken naar deze functionaris. Als je ziek bent dan kun je te maken krijgen met de bedrijfsarts. Hij is een deskundige op het gebied van werk en gezondheid. Na een week ziek zijn, geeft je leidinggevende dit door aan de bedrijfsarts. Tijdens je ziekte kan de bedrijfsarts je uitnodigen op het spreekuur. Vaak ben je dan verplicht te komen. Ook als de bedrijfsarts aan de andere kant van het land zit dan moet je komen.  Probeer dan te kijken of je een telefonisch consult kunt afspreken. Zijn advies over wanneer jij weer aan het werk kunt, is van groot belang of je weer kunt/mag werken. In de nieuwe Arbowet krijg je ook de mogelijkheid om zelf de bedrijfsarts te bezoeken. Dan ben je niet afhankelijk van een oproep.

Vertrouwelijk

De gesprekken met de bedrijfsarts zijn vertrouwelijk. Hij heeft een geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat hij niet zonder jouw toestemming mag praten over je ziekte met je leidinggevende, HR of huisarts. Hij mag je werkgever wel adviseren over het werk dat je kunt doen en voor hoe lang. Hij kan je werkgever ook vertellen of de behandeling aanslaat en wanneer je weer gaat werken. Als je bedrijfsarts zich niet houdt aan de geheimhoudingsplicht dan kun je een klacht indienen bij de arbodienst waar de bedrijfsarts is aangesloten. Als de arbodienst niets doet met je klacht dan kun je naar de Geschillenregeling arbodiensten.

Bezwaar maken

Als je het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts of als zijn oordeel erg afwijkt van wat je huisarts zegt kun je bezwaar maken. In die gevallen laat je de bedrijfsarts en de werkgever (schriftelijk) weten dat je het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts. Leg ook uit waarom je het er niet mee eens bent. Betrek het oordeel van je huisarts erbij. Laat de bedrijfsarts en de huisarts contact met elkaar opnemen. Misschien komt er dan een ander advies uit.

Bezwaar maken wordt eenvoudiger. In de nieuwe Arbowet moet de bedrijfsarts een klachtenregeling hebben en kun je een second opinion aanvragen. De nieuwe Arbowet wordt waarschijnlijk op 1 juli 2017 van kracht.

Meer informatie kun je vinden op het Arboportaal.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: