Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Wat doe je als je geen loonsverhoging krijgt?

Door de inflatie en de gestegen prijzen komen steeds meer mensen in de problemen. De werkgever kan de werknemers helpen door met extra financiële steun over de brug te komen. De lonen stijgen bij veel werkgevers. In augustus 2023 kwamen de nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 7,4 procent. Dat is iets lager dan de afgelopen maanden. Het lijkt er op dat er een einde is gekomen aan een anderhalf jaar durende opwaartse loontrend. De loonafspraken waren desondanks ook in augustus nog steeds historisch hoog. Als jouw loon niet stijgt dan kun je dat niet afdwingen. Er is geen wettelijk recht om de lonen te verhogen.

De cao

De meeste werknemers vallen onder een cao. De lonen gaan omhoog als dat door sociale partners is afgesproken en is vastgelegd in de cao. Valt de cao-verhoging tegen dan kun je er weinig aan doen. Er verandert pas wat als de cao opnieuw wordt afgesloten. Dat gebeurt meestal een keer in het jaar, of een keer in de twee jaar. Als je invloed wilt op jouw cao dan moet je lid worden van een vakbond en kijken of je mee kunt denken met de nieuwe cao.

Geen cao

Als er geen cao is of je wilt iets extra’s dan ben je aangewezen op je werkgever. Je kunt om een verhoging of compensatie van de gestegen prijzen vragen. De werkgever kan besluiten om de lonen te verhogen of om een uitkering te geven van een eenmalig bedrag. Sommige bedrijven besloten hun werknemers op een andere manier te helpen. Zoals door een hogere reiskostenvergoeding, een thuiswerkvergoeding of om budgetcoaches aan te bieden.

Concurrentie

De werknemer kan verder heel weinig doen. Het is aan de werkgever of ze de inflatie willen compenseren. De werknemer heeft wel een goede positie op de arbeidsmarkt. Werkgevers hebben moeite om personeel te vinden en willen goede medewerkers niet kwijt. Dus als je werkgever niet wil dat je naar een ander bedrijf overstapt, moet hij je wel tevreden houden. Dit geeft de werknemers een goede onderhandelingspositie. Wil je meer weten over onderhandelen, volg dan een training.

Jouw Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: