Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak

Schoonmaaktips voor je pc

Het is lente en dat is te merken. De ramen gaan open en er komt weer nieuwe energie los. Het is ook voor veel mensen weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Niet alleen thuis, maar ook op je werk. Ruim je bureau en pc op. Maak een frisse start. Opgeruimd staat netjes. Je leest hier een aantal tips om je PC en tablet weer eens op te schonen.

Stof

Als je je pc een tijdje gebruikt dan trekt hij enorme hoeveelheden stof aan. De monitor, muis, toetsenbord en printer worden door het gebruik ervan stoffig en vuil. Als je de pc (of tablet) wilt schoonmaken dan moet je oppassen met te veel vocht. Het veiligst maak je schoon wanneer je bij voorkeur een microvezeldoek vochtig maakt met de multireiniger en daarmee schoonmaakt.

Beeldscherm

Ook het beeldscherm van de pc en tablet wordt vuil. Dat kan het kijken naar een scherm flink verpesten. Het is belangrijk om bij het schoonmaken van het beeldscherm op te letten dat je het scherm niet beschadigt. schakel de monitor uit, zodat je makkelijker het stof en het vuil ziet.  Als je het scherm probeert schoon te maken terwijl de pixels actief zijn kun je je monitor beschadigen. Gebruik bij het schoonmaken een microvezeldoekje. Dit is een antistatische doek. Hij laat geen pluisjes achter op het scherm en hij maakt geen krasjes. Wegwerpdoekjes kunnen ook goed werken. Duw niet te hard op het scherm en probeer niet te boenen, want dan kan het beeldscherm beschadigen.

Toetsenbord

Een toetsenbord schoonmaken is weer een heel ander verhaal. Tussen de toetsen zit meestal heel veel vuil. Zet het toetsenbord op een zijkant, zodat de toetsen naar beneden wijzen. Klop aan de onderkant van het toetsenbord en je ziet hoeveel vuil er tussen zat. Pak vervolgens een zachte kwast en veeg daarmee toetsenbord en toetsen grondig schoon. Leg vervolgens het toetsenbord neer met de toetsen naar boven. Je maakt het toetsenbord vervolgens goed schoon met een multidoekje met een beetje kunststofreiniger. Als je op sommige plekken niet bij kunt dan kun je een wattenstaafje gebruiken.

Ventilatoren

Veel stof hoopt zich op rond de ventilatoren in de pc. Dat komt de koeling van het systeem niet ten goede. Niet alleen de ventilatoren. Je moet de pc open maken om de ventilatoren schoon te maken. Vergeet niet de stekker uit het stopcontact te halen als je de pc schoonmaakt. Ventilatoren maak je het veiligst schoon door een lange houten satéprikker langs de ventilatorbladen naar beneden te leiden en zo vast te houden, zodat de ventilator geblokkeerd wordt en niet langer kan draaien tijdens het schoonmaken. Vervolgens gebruik je een zacht kwastje om het stof te verwijderen. Daarna spuit je op zo’n 25 centimeter met een spuitbus perslucht de restanten stof van de ventilatorbladen af.  Kijk hierbij uit waar je spuit. Zorg dat er geen stof op de as van de ventilator en in de lagers van de ventilator komt, want dan kan de ventilator kapot gaan. Zodra de ventilatoren schoon zijn kun je met een stofzuiger alle stof uit de pc wegzuigen. Zorg er hierbij overigens wel nog steeds voor dat de ventilatoren niet kunnen draaien en dat je geen onderdelen raakt met de zuigmond van de stofzuiger. Er kan namelijk snel iets beschadigen.

Bestanden opruimen

Niet alleen aan de buitenkant wordt een pc vuil, maar ook aan de binnenkant. Je pc raakt snel vervuild als je aan het internetten bent met Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari of Opera. Er worden dan allerlei tijdelijke bestanden bewaard op jouw pc. Er zijn pc-schoonmakers die al deze internetsporen opruimen. Ze kunnen vaak nog veel meer zoals de prullenbak legen, tijdelijke Windows systeembestanden, logboekbestanden van Windows opruimen. Hierdoor krijgt je pc weer meer ruimte. Gratis schoonmaakprogramma’s zijn bijvoorbeeld Privazer en Ccleaner.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: