Te veel beleidsregels
Er is in Nederland veel regeldruk. Daar hebben burgers en organisaties soms last van. Naast wetgeving zijn er ook nog beleidsregels. De overheid maakt met deze regels duidelijk hoe er wordt gehandeld. Deze beleidsregels zorgen in de praktijk voor extra verplichtingen voor organisaties en burgers. Het UWV, de Inspectie gezondheidszorg, de Belastingdienst en de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) staan bovenin de lijst met 93 organisaties die aanvullende regelgeving opleggen. Zij hebben honderden regels. Als organisaties zich daar niet aan houden dan kunnen ze boetes of andere sancties verwachten.
Regeldruk
Volgens Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, zijn de gevolgen van beleidsregels groot. Het gaat soms om veel geld. In totaal bedraagt volgens Actal de regeldruk voor organisaties 394.450.000 euro per jaar. Dit staat in het onderzoek naar de gevolgen van beleidsregels. Opvallend is dat de overheid al jaren belooft de regeldruk voor organisaties terug te dringen. Dat is al lastig en dan worden volgens Actal de gevolgen van beleidsregels buiten beschouwing gelaten. Organisaties blijven er dan last van houden.
Schrappen
Ministeries kijken volgens Actal bij beleidsregels niet consequent naar de nut en noodzaak van de regels. Actal wil dat de overheid de regeldruk tegengaat door beleidsregels te schrappen die algemene verplichtingen bevatten. Jan ten Hoopen, voorzitter van Actal, geeft in een advies aan de ministers van Economische Zaken en van Veiligheid en Justitie aan dat er toetsing moet komen van de regeldrukgevolgen van alle overige algemene regels van het Rijk.