Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Stop de regeldruk

Te veel beleidsregels

Er is in Nederland veel regeldruk. Daar hebben burgers en organisaties soms last van. Naast wetgeving zijn er ook nog beleidsregels. De overheid maakt met deze regels duidelijk hoe er wordt gehandeld. Deze beleidsregels zorgen in de praktijk voor extra verplichtingen voor organisaties en burgers. Het UWV, de Inspectie gezondheidszorg, de Belastingdienst en de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) staan bovenin de lijst met 93 organisaties die aanvullende regelgeving opleggen. Zij hebben honderden regels. Als organisaties zich daar niet aan houden dan kunnen ze boetes of andere sancties verwachten.

 Regeldruk

Volgens Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk,  zijn de gevolgen van beleidsregels groot. Het gaat soms om veel geld. In totaal bedraagt volgens Actal de regeldruk voor organisaties 394.450.000 euro per jaar. Dit staat in het onderzoek naar de gevolgen van beleidsregels. Opvallend is dat de overheid al jaren belooft de regeldruk voor organisaties terug te dringen. Dat is al lastig en dan worden volgens Actal de gevolgen van beleidsregels buiten beschouwing gelaten. Organisaties blijven er dan last van houden.

Schrappen

Ministeries kijken volgens Actal bij beleidsregels niet consequent naar de nut en noodzaak van de regels. Actal wil dat de overheid de regeldruk tegengaat door beleidsregels te schrappen die algemene verplichtingen bevatten. Jan ten Hoopen, voorzitter van Actal, geeft in een advies aan de ministers van Economische Zaken en van Veiligheid en Justitie aan dat er toetsing moet komen van de regeldrukgevolgen van alle overige algemene regels van het Rijk.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: