We maken allemaal fouten. Dat is niet iets om je voor te schamen. Het gaat erom hoe we de zaak weer recht zetten. Dat geldt thuis, maar ook op je werk. Toch zegt niet iedereen even makkelijk ‘sorry’. Uit onderzoek blijkt dat mannen minder vaak ‘sorry’ zeggen dan vrouwen. Dat komt niet doordat mannen hun verantwoordelijkheid niet willen nemen of dat ze denken door ‘sorry’ te zeggen zwak zullen overkomen. Mannen denken minder vaak dat ze iets verkeerd te doen. Vrouwen daarentegen hebben vaak de neiging om de lieve vrede te bewaren en ze denken vaker dat ze waarschijnlijk wel een blunder begaan hebben. Een klant, collega, patiënt, een vriend of je partner die je benadeeld hebt, wil gewoon ‘sorry’ horen. Als je ‘sorry’ zegt denk dan aan de volgende 8 punten.
- Zeg niet te vaak ‘sorry’. Dit gaat ten koste van je geloofwaardigheid. Probeer je je bewust te worden hoe vaak je ‘sorry’ zegt. Zeg pas ‘sorry’ op het moment dat jij écht een fout hebt gemaakt.
- Wacht niet te lang met ‘sorry’ zeggen. Als je te lang wacht dan is het leed geleden. Het lukt dan niet zo makkelijk meer om het goed te maken.
- Verontschuldig je in een gesprek. Het liefst face to face, maar telefonisch kan ook. Doe het in ieder geval niet via de email of whatsApp. Dat is minder persoonlijk en dan kan de ander de tekst misschien anders interpreteren dan de bedoeling is. Dat kan mondeling ook, maar dan kun je meteen vragen hoe iemand dat bedoelt.
- Leg de schuld bij jezelf. Het komt nog al eens voor dat iemand begint met zich te verontschuldigen, maar daarna de bal naar de ander kaatst. Dan komt het niet over.
- Erken je fout. Ga er niet omheen draaien met allerlei smoesjes. Geef gewoon aan wat er misging.
- Zeg alleen ‘sorry’ als je het meent. Heb je iets doelbewust zo gezegd of gedaan en kan het je eigenlijk niks schelen wat die ander daarvan vindt? Wees dan wijs: zeg geen ‘sorry’.
- Verontschuldig je en vraag wat je kunt doen om het goed te maken. Je moet immer samen verder.
- Vervang ‘sorry’ door ‘bedankt’. (‘Alvast bedankt dat ik je even stoor’ ipv ‘Sorry dat ik je stoor’) Zo spreek je waardering uit, in plaats van excuses te maken. Veel assertiever!
Assertiever worden? Volg de assertiviteitstraining van Jouw Academy. Na 2 trainingsdagen sta je sterker in je schoenen.