Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

10 schrijftips voor betere teksten

We communiceren steeds meer met beelden, maar geschreven teksten zijn nog steeds erg belangrijk om informatie te geven of om mensen te overtuigen. Als je een tekst wilt schrijven dan weet je soms niet hoe je moet beginnen. Hoe zorg je nu dat je met die teksten bereikt wat jij voor ogen hebt? Jouw Academy heeft 10 schrijftips op een rij gezet om snel en eenvoudig teksten te kunnen schrijven.

  1. Bepaal de kern van je boodschap. Wat is je boodschap? Geef deze kort en bondig weer. De lezer haakt zo minder snel af.
  2. Gebruik de journalistieke regels van de 5 W’s en de 1 H. Beantwoord de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe over het onderwerp. Dan heb je het belangrijkste deel van de boodschap beschreven.
  3. Zet eerst je gedachten op papier en ga pas later de tekst verbeteren en aanpassen. Je hebt dan in ieder geval het begin van je tekst op papier staan.
  4. Vraag jezelf af: hoe zou ik het zeggen? Lees je tekst hardop. Klinkt het saai of gekunsteld, dan is het dat ook.
  5. Wees beknopt: gebruik geen lange woorden en ingewikkelde zinnen. Gun de lezer een adempauze. Schrap onnodige woorden en passages.
  6. Maak het verhaal vlot leesbaar. Breek lange alinea’s af in kortere. Dat leest prettiger.
  7. Werk met brede marges. Meer wit op de pagina geeft ruimte en dat leest prettiger.
  8. Vermijd vaktermen en afkortingen. Als je ze toch gebruikt, geef dan eerst uitleg.
  9. Richt je op de ander en niet op jezelf. Neem eens in je gedachte plaats op de stoel van de lezer en richt de aandacht op wat voor de lezer interessant is. Laat ook eens een ander je tekst lezen voordat je hem verstuurt.
  10. Kies een pakkende kop. De kop moet nieuwsgierigheid opwekken en aangeven waar het stuk over gaat. Bij lange stukken kun je ook tussenkoppen gebruiken.

Meer weten? Volg de schrijftraining van Jouw Academy. In een dag kun je beter leren schrijven.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: