Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Samenwerken doet u zo

Het dagelijks bestuur (DB) geeft leiding aan de OR en zorgt ervoor dat de OR doelen stelt en daar resultaatgericht aan werkt. Het DB bestaat uit een voorzitter, secretaris en soms ook ambtelijk secretaris en wordt ook wel ‘het management’ of de kartrekker van de OR genoemd. Het DB geeft leiding aan de vergaderingen en is het eerste aanspreekpunt voor OR-leden, bestuurder en andere collega’s in de organisatie. Daarnaast heeft het DB een coachende rol: het geeft de OR een duwtje in de rug wanneer er minder motivatie is of wanneer de communicatie binnen het team niet goed verloopt. Toch heeft het DB het uiteindelijk niet voor het zeggen. De uitdaging is om ieder OR-lid tot zijn recht te laten komen, om uiteindelijk een succesvol resultaat te boeken. Een goede onderlinge samenwerking met de leden van het DB, de overige OR-leden en de bestuurder is hierbij essentieel. Hoe doet u dat en waar moet u op letten?

Participerend leiderschap leidt tot een betere samenwerking

Participerend leiderschap is een goede manier om de samenwerking te bevorderen. Dit doet u door:

– Participatie te stimuleren
Wijs OR-leden tijdens vergaderingen op al hun taken en verantwoordelijkheden volgens de WOR. Stimuleer ze om een actieve rol te spelen in de ondernemingsraad en geef voorbeelden van wat er dankzij hun inbreng mogelijk is binnen een organisatie.

Groepsdynamieken te herkennen
Door verschillende groepsdynamieken op tijd te herkennen, leert u hoe en wanneer u moet ingrijpen, waardoor het team als geheel samenwerkt. Er is bijvoorbeeld een positieve groepsdynamiek als een groep zich op zijn gemak voelt om samen te werken. Er kan ook sprake zijn van een negatieve groepsdynamiek als twee groepen het niet eens zijn en niet luisteren naar de inbreng van de ander. Geef de OR het gevoel dat jullie dit samen doen door iedereen bij de besluitvorming te betrekken en iedereen evenveel aan het woord te laten.

Positieve psychologie

Bij positieve psychologie ligt de nadruk niet op het verbeteren van zwakke kanten, maar juist op de kracht van mensen. De kunst is om als voorzitter of secretaris te zien wat er al goed gaat en hoe u dat kunt laten groeien. Dat bereikt u door:

Mensen te motiveren
Motiveer OR-leden om zich in te zetten voor de ondernemingsraad door ze taken geven die ze makkelijk kunnen, regelmatig complimenten te geven en mensen zich gezien te laten voelen tijdens vergaderingen. Verdiep u in wat verschillende mensen motiveert en stimuleer OR-leden om actiepunten op te pakken waar ze echt belangstelling voor hebben.

Positief te blijven
Probeer negatieve communicatie in het team om te buigen naar positieve en probeer verder te zorgen voor trots, betrokkenheid en vertrouwen binnen de ondernemingsraad. Hierdoor presteert de OR uiteindelijk beter. Ga tenslotte aan de slag met een concreet actieplan dat makkelijk te implementeren is en voor een positief klimaat in uw OR zorgt.

Open vragen te stellen
Stel open vragen, laat alle OR-leden aan het woord en stuur tussendoor bij. Dit is niet mogelijk met gesloten vragen, waar ja of nee op geantwoord kan worden.

Één-op-één gesprekken

Naast de gezamenlijke OR-overleggen, is het een aanrader om ook regelmatig even één-op-één contact te hebben met de OR-leden. Om over de gang van zaken, doelen en gezamenlijke visie te spreken, maar ook om het belang van hun inzet te benadrukken. Dit creëert meer betrokkenheid.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: