Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Meer bereiken met non-verbale communicatie

In het contact met anderen communiceer je altijd. Ook al houd je je mond. Je gebruikt nog wel je lichaamstaal. Dat doe je bewust en onbewust. Hoe je bij iemand overkomt, wordt voor 93% door je lichaamstaal en stemgebruik bepaald. Het is daarom belangrijk dat je leert om deze non-verbale communicatie te sturen.

Het begrijpen en het gebruiken van non-verbale communicatie is een belangrijk middel om jouw communicatie te verbeteren. Wat je vertelt met woorden en wat je toont met je lichaam zijn twee verschillende dingen. Wanneer je non-verbale signalen en je woorden overeenkomen, dan verhoog je het vertrouwen, de duidelijkheid en de verbinding met de ander. We hebben enkele tips om jouw non-verbale communicatie te verbeteren op een rij gezet.

  1. Non-verbale communicatie is niet goed of fout. Wees jezelf en twijfel niet of je verkeerd gedrag uitstraalt.  
  2. Je houding is al bepalend zodra je binnenkomt. Ingezakt zitten roept vaak de associatie op met depressief, moedeloos, weinig ruggengraat. Het is heel belangrijk je daarvan bewust te zijn.
  3. Als je iemand niet aankijkt dan wordt dat vaak geassocieerd met iets verbergen, onbetrouwbaar of onzeker zijn. Aankijken zorgt juist voor verbinding. Maak oogcontact.
  4. Bewust bezig zijn met je non-verbale communicatie werpt zijn vruchten af om je boodschap over te laten komen. 
  5. Interesse tonen zorgt ervoor dat de ander zich gehoord voelt. Interesse tonen doe je verbaal, maar ook non-verbaal. Neem een actieve houding aan, zit niet onderuitgezakt of achterover geleund. Doe geen andere dingen zoals aan je telefoon zitten. Ook door regelmatig te knikken geef je interesse aan.
  6. Via non-verbale communicatie kun je jouw samenwerking met anderen verbeteren. Dat doe je onder andere door te ‘spiegelen’. Mensen die qua gedachten op elkaar zijn afgestemd nemen in veel gevallen automatisch elkaars houding en manier van doen over. Als je de houding, gebaren, spreeksnelheid en woordkeus van je gesprekspartner ‘spiegelt’, kun je daarmee betere afstemming bereiken.  
  7. Herken signalen die een ‘afwijzing’ betekenen in een samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan verveelde of boze gezichtsuitdrukkingen, zuchten of armen die stevig over elkaar tegen de borst worden aangedrukt. Maak dit bespreekbaar door aan te geven dat je de non-verbale communicatie waarneemt.
  8. Het maken van gebaren kan verschillende dingen betekenen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je  zenuwachtig bent, maar ook energiek, overtuigend of gespannen. Gebaren kunnen je woorden kracht bij zetten en ze kunnen het gesprek verlevendigen. Te veel gebaren leiden af van de inhoud en daardoor kan je erg onrustig of onzeker overkomen. Zoek hierin een middenweg.
  9. Als iemand liegt, kunnen we door zijn non-verbale gedrag (snelle ademhaling, onrustig zitten, naar beneden kijken bijvoorbeeld) het gevoel krijgen dat er iets niet klopt. We zijn geneigd om op dit gevoel af te gaan en de persoon niet te geloven.
  10. Sommige personen zijn ongelooflijk goed in het juist interpreteren van non-verbaal gedrag. vraag eens waar zij op letten.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: