Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Netwerken doe je zo

Netwerken kan je veel opleveren

Veel mensen vinden netwerken zonde van de tijd. Ze denken dat het ze te weinig oplevert. Toch is netwerken soms erg nuttig als je een baan zoekt of om informatie te vergaren. Netwerken is meer dan informeren, want dat is eenrichtingsverkeer. Netwerken daarentegen is tweerichtingsverkeer met als belangrijke doelen: het delen van kennis én contacten. Jij helpt anderen verder door het geven van informatie en stelt mensen aan elkaar voor. Daartegenover staat dat jij met behulp van jouw netwerk ook weer verder komt, omdat mensen jou waardevolle informatie geven.

 1. Het is belangrijk dat netwerken leuk is en blijft! Doe daarom geen dingen waar je je niet prettig bij voelt. Ga niet netwerken, alleen omdat jouw omgeving dat van je vraagt.
 2. Bepaal voor jezelf wat je wilt bereiken met netwerken en maak het concreet door je doelen te formuleren. Als deze duidelijk zijn, kun je beter communiceren naar anderen wat je nodig hebt.
 3. Probeer op een natuurlijke manier contacten te leggen en te onderhouden. Richt je eerst op de relatie en later pas op de zaken. Houd er rekening mee dat netwerken altijd twee kanten op werkt. Je begint meestal met geven voordat je gaat nemen
 4. Wees vriendelijk als je iemand benadert, dan komt de rest vanzelf. Zorg dat je uitstraling vertrouwen wekt.
 5. Kijk je gesprekspartner in de ogen. Dit is een teken van zelfrespect en je maakt op die manier het beste contact.
 6. Netwerken is gebaseerd op ‘wederzijds vertrouwen’ en ‘gunnen’. Probeer dat vertrouwen niet te schaden.
 7. Schrijf bij de naam van een contactpersoon informatie over de betreffende persoon, acties die je eventueel moet ondernemen en waar en wanneer je elkaar hebt ontmoet.
 8. Zorg ervoor dat je altijd visitekaartjes bij je hebt. Deel deze uit aan contacten die er toe doen. Dit is vooral van belang als je je externe netwerk wilt uitbreiden.
 9. Als je een waardevolle tip of klacht krijgt, bedank dan je contact en laat op een later moment weten wat jij ermee gedaan hebben en wat de uitkomst was. Dan voelt je contactpersoon zich serieus genomen.
 10. Wees geïnteresseerd, luister en vraag goed door. Zo kun je aan een heleboel informatie komen waar jij wat aan kan hebben, of waarmee je misschien een ander kan helpen.
 11. Netwerk zonder iets te ‘moeten’ of te ‘willen’. Komen er geen concrete zaken op je pad, dan is het jammer maar helaas. Wees geduldig, wie weet komt iemand op een later moment nog op je verzoek terug.
 12. Praat niet negatief over anderen. De wereld is klein en negatieve uitspraken kunnen bij je terugkomen en het jezelf erg ongemakkelijk maken.
 13. Wees jezelf. Speel geen rol, want daar prikken mensen vaak doorheen.
Veel succes met netwerken!

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: