Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Maak vertrouwenspersoon verplicht

Er wordt op de werkvloer gepest, gediscrimineerd en seksueel geïntimideerd. Waar moet je heen met een misstand op je werk? Veel werknemers weten het niet. Nog niet eens de helft van de Nederlandse bedrijven heeft een vertrouwenspersoon aangesteld, terwijl de vraag ernaar toeneemt door de #metoo-discussie.

Niet wettelijk verplicht

Een vertrouwenspersoon op het werk is van belang. Toch is het niet wettelijk verplicht om er één te hebben. Volgens de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) heeft slechts 40 tot 45 procent van de bedrijven er een. De LVV wil daarom de functie verplicht stellen. Je bent er dan nog niet, want de ene vertrouwenspersoon is de andere niet. Iedere organisatie gaat er anders mee om. Er zijn bedrijven die veel tijd steken in de selectie van een of meerdere vertrouwenspersonen. Ze laten hen ook een goede opleiding volgen. Er zijn ook organisaties die op papier een vertrouwenspersoon hebben, maar bijna niemand weet wie dat is.

Rechtsbescherming vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon heeft geen rechtsbescherming. Vertrouwenspersonen kunnen last krijgen van de werkgever als ze aan de slag gaan met zaken die de werkgever niet prettig vindt. Iemand kan overgeplaatst of ontslagen worden. De positie moet volgens de LVV verbeteren. Gelukkig zijn er ondanks de slechte rechtsbescherming voldoende werknemers die hun nek uit willen steken voor hun collega’s.

Meer werk

Werknemers kloppen intussen vaker bij een vertrouwenspersoon aan. Hij/zij heeft een geheimhoudingsplicht. De gesprekken blijven zo vertrouwelijk. Het besef is volgens de LVV gegroeid dat er ook in Nederland een probleem is met grensoverschrijdend gedrag. Het aantal meldingen van ongewenst gedrag op de werkvloer is toegenomen. Werknemers durven eerder naar buiten te komen en gaan binnen de organisatie op zoek naar een oplossing.

Op de agenda

Als jouw organisatie nog geen vertrouwenspersoon heeft dan kun je dit bij HR aankaarten. Je kunt ook aan de ondernemingsraad vragen of ze dit onderwerp op de agenda willen zetten. De OR heeft instemmingsrecht als het gaat om de aanpak van risico’s op het werk. Ze kunnen instemmen met de plannen om die risico’s te verminderen. Daarnaast heeft de OR een stimulerende taak om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de aanstelling van een vertrouwenspersoon draagt bij aan veilige en prettigere arbeidsomstandigheden.

 

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: