Het is vaak spannend om naar de werkgever te stappen om loonsverhoging te vragen. Veel medewerkers doen dit niet, omdat ze er tegenop zien. Ook verwachten ze dat de werkgever ‘nee’ zal zeggen. Je kunt wachten totdat je weer een cao-verhoging krijgt, maar je kunt ook de stoute schoenen aantrekken en naar je baas lopen. Waar moet je allemaal rekening me houden.
Bereid het gesprek goed voor
Er zit een groot verschil tussen het willen van een loonsverhoging en het verdienen ervan. Wat heb jij in de laatste maanden gepresteerd en wat heeft dat bijgedragen aan het succes van het bedrijf? Kies tenminste drie belangrijke prestaties, zodat je je baas kunt overtuigen. Probeer je prestaties aan te tonen (nieuwe klanten, meer omzet, product opgeleverd, enz). Oefen vooraf het gesprek met een vriend of collega.
Bepaal hoeveel loonsverhoging je wilt
Om het gesprek te voeren moet je weten hoeveel loonsverhoging je precies wil. Je kunt dan makkelijker onderhandelen en je weet wanneer je tevreden bent. De werkgever gaat hier vast en zeker naar vragen. Als jij je zorgen maakt dat jij onredelijk veel gaat vragen, dan is het vragen om tussen de drie en vijf procent salarisverhoging vrij normaal. Je kunt ook onderzoek doen naar vergelijkbare salarissen in de organisatie of in de sector.
Kies het juiste moment
Kies het juiste moment om meer salaris te vragen. Als je net een verhoging hebt gehad of je bent net in een functie begonnen dan is dat geen goed moment. Ook als er gereorganiseerd moet worden dan is dat misschien niet het beste moment om naar jouw werkgever te stappen.
Maak een afspraak
Bespreek de salarisverhoging niet even tussen door, maar maak een afspraak. Het meest gebruikelijke moment om te vragen om een loonsverhoging, is tijdens het functioneringsgesprek.
Bereid je voor op een afwijzing
Probeer rekening te houden met verschillende scenario’s. Wees voorbereid om een “nee” te horen. Bedenk hoe je daarmee om kunt gaan. Als de werkgever nu geen hoger salaris wil betalen, bespreek wanneer je in de toekomst die loonsverhoging wel kunt krijgen. Misschien zijn er andere dingen die je kunt vragen? Dat kunnen bijvoorbeeld scholing of meer flexibele werktijden zijn. Bedank voor het gesprek en laat je niet leiden door emoties als het resultaat tegenvalt. Misschien lukt het later wel.
Veel succes!