Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Kun je je vakantiedagen meenemen?

Veel werknemers maken niet alle vakantiedagen op. Je bent niet op vakantie geweest of je was een tijd ziek. Voor velen is het onduidelijk of en hoeveel dagen er meegenomen mogen worden naar het volgend jaar. Wat is er precies geregeld? Jouw Academy zet de regels op een rij.

Wettelijke en bovenwettelijke dagen

Een werknemer heeft recht op minimaal vier keer het aantal dagen dat hij of zij per week werkt. Bij een fulltime dienstverband zijn dat 20 vakantiedagen. Als je parttime werkt dan krijg je het aantal dagen volgens dezelfde rekensom. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Daarnaast heb je de bovenwettelijke dagen. Veel werkgevers geven je extra vrije dagen. In de cao en/of je arbeidsovereenkomst staat hoeveel vakantiedagen je hebt.

Vakantiedagen meenemen

Als je vakantiedagen over hebt dan kun je ze meenemen naar een volgend jaar. Kijk of je tijdens de vakantie niet ziek was. Ze tellen dan niet mee als vakantiedagen, maar als ziektedagen. De werkgever betaalt de dagen. Je moet je wel hebben ziek gemeld als je deze vakantiedagen wilt behouden (en meenemen naar volgend jaar).

Verlof

Er zijn ook vaak vragen over bijzonder verlof. Dit verlof is niet wettelijk geregeld. Er is vaak wel in de cao of arbeidsovereenkomst iets over afgesproken. Heb je bijzonder verlof opgenomen, bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing? Dan kan jouw werkgever je achteraf vragen vakantiedagen in te leveren. Daarvoor moet je toestemming geven. Je mag hiervoor alleen bovenwettelijke vakantiedagen uit het lopende jaar en het vorige jaar hiervoor gebruiken.

Geldigheid

Als je je wettelijke vakantiedagen meeneemt naar volgend jaar dan zijn ze een half jaar geldig. Je moet ze dus opnemen voor 1 juli. Doe je dat niet dan vervallen ze. De bovenwettelijke dagen blijven 5 jaar geldig. Als je ze langer wilt behouden dan moet je daar met je werkgever afspraken over maken. Dat geldt ook als de werkgever van je oude vakantiedagen af wil. Hij kan bijvoorbeeld voorstellen om de oude dagen in één keer op te nemen of uit te betalen. Leg de afspraken goed vast, zodat je er later geen discussie over hebt.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: