Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Feestdagen vieren met vrije dagen?

Binnenkort houden veel moslims weer het Suikerfeest. De Ramadan zit er dan op. De vraag is dan of ze recht hebben op een vrije dag. Het Suikerfeest is geen officiële vrije feestdag en dat moet het volgens veel mensen ook niet worden. Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat tweederde van de Nederlanders vindt dat het Suikerfeest geen officiële feestdag moet worden.

Feestdagen kiezen

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat ongeveer 65% van de respondenten vindt dat werknemers zelf moeten kunnen kiezen op welke dagen zij een feestdag willen opnemen. Dat moet dan niet leiden tot het verdwijnen van de huidige feestdagen. De helft van de respondenten stelt wel als voorwaarde dat er een aantal gezamenlijke feestdagen blijft bestaan. Toch worden de feestdagen door lang niet iedereen gevierd. Kerstmis en Oud en nieuw worden wel massaal gevierd, maar Pinksteren wordt door slechts een derde van de ondervraagden gevierd.

Vastgelegde feestdagen

Wat feestdagen zijn, is alleen vastgelegd in de Algemene Termijnenwet. In de wet is een aantal dagen vastgelegd als feestdag: Nieuwjaarsdag, tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, Goede Vrijdag, Hemelvaartsdag, Koningsdag en 5 mei. Of je op feestdagen vrij bent, wordt niet in de wet geregeld. Dat ligt meestal vast in je arbeidsovereenkomst of in je cao. Als je een feestdag wilt veranderen, dan kan dat alleen met een wetswijziging. Soms staan in de cao nog dagen waarop je vrij bent. Dat kan bijvoorbeeld op 1 mei zijn. De dag van de arbeid. Er zijn ook cao’s waarbij een werknemer een christelijke feestdag kan ruilen voor een andere feestdag. De islamitische werknemer ruilt dan bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag als vrije dag in voor het Suikerfeest. Kijk dus in ieder geval in je cao. Als daar niets over het Suikerfeest in staat dan kun je nog kijken in het bedrijfsreglement of in je arbeidsovereenkomst. Als dat niets oplevert dan moet je in overleg met jouw leidinggevende. Het kost je dan een vakantiedag als je op het Suikerfeest vrij wilt zijn om feest te vieren.

Meer weten over de arbeidsovereenkomst, vrije dagen en dergelijke? Volg de Cursus arbeidsrecht. In een dag lopen we de belangrijkste regelingen langs.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: