Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Invloed vergroten? 5 tips

Op het werk zijn er verschillende momenten waarop je meer invloed kunt uitoefenen. Denk aan gesprekken met je leidinggevende, het teamoverleg of een belangrijke presentatie. Het ontwikkelen van verschillende vaardigheden kan daarbij helpen. Bekijk de onderstaande tips om meer invloed te krijgen.

5 manieren voor meer invloed
 1. LSD
  LSD staat voor: luisteren, samenvatten en doorvragen. Deze manier van communiceren leidt tot betere gesprekken op de werkvloer en meer invloed. Kortgezegd houdt dit in dat je niet direct een oordeel klaar hebt liggen, direct een mening over iets hebt of bepaalde aannames doet zonder goede argumenten. Na het luisteren, probeer je samen te vatten wat je hebt gehoord en te controleren of dit ook klopt. Vervolgens kun je beter doorvragen en kijken hoe je je invloed kunt vergroten.
 2. Complimenteren
  Door complimenten te geven, kun je jouw invloed vergroten. Niet alleen aan een collega, maar ook aan je leidinggevende. Door bijvoorbeeld complimenten te geven voor een geleverde inspanning, zal de ander extra gemotiveerd zijn om dit herhalen, langer door te zetten of nog beter zijn best te doen. Daarmee vergroot die persoon de kans dat hij succesvol is (daar mag je dan uiteraard ook weer een compliment voor geven). Maak je compliment zo concreet mogelijk, geef het direct op het relevante moment en zorg ervoor dat het oprecht is.
 3. Maak een krachtenveldanalyse
  Door het maken van een krachtenveldanalyse krijg je inzicht in de positie van verschillende partijen en hun belangen bij bepaalde uitkomsten. Eerst kijk je naar de overtuigingen, twijfels en belangen van de verschillende spelers. Probeer bijvoorbeeld tijdens een overleg beter door te vragen om de beweegreden van de ander te begrijpen. Vervolgens vindt er een positiebepaling plaats op basis van de invloed die bepaalde spelers hebben en wat hun belangen zijn. Daarna schat je in hoe ze zich op zullen stellen. Tenslotte bedenkt je een strategie om het probleem aan te pakken.
 4. Duidelijke doelen
  Bij beïnvloeden is het belangrijk dat je duidelijke doelen hebt. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat vervolgens realiseren? Als het doel duidelijk is, kun je een strategie bedenken om dat doel te bereiken. Wil je effectief leren beïnvloeden? Bekijk deze training.
 5. Zelfevaluatie
  Evalueer regelmatig hoe je hebt gehandeld en bespreek dit met anderen op de werkvloer. Wat ging er goed? En waar is nog ruimte voor verbetering? Onderzoek waar pijn- en verbeterpunten zitten. En bepaal aan de hand daarvan concrete acties en evaluatiemomenten waarin je kunt bijsturen en nieuwe acties kunt uitrollen.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: