Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Hoogopgeleiden gaan vaker op cursus dan laagopgeleiden

Ruim 54% van de Nederlandse werknemers van 25 tot 65 jaar houdt zijn kennis op peil met cursussen. Dat is Europees gezien op Zwitserland na nergens zo hoog. De werknemers die een cursus volgen zijn vooral hoger opgeleiden. Laagopgeleiden, ouderen en deeltijdwerkers nemen het minst vaak aan de opleidingen deel. Hoogopgeleiden doen dat ruim twee keer zo vaak als laagopgeleiden. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht. Het CBS heeft gekeken naar kortlopende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, privélessen, workshops en seminars.

Grote verschillen

Er zijn grote verschillen tussen hoog en laag opgeleiden. Ruim twee derde van de werkenden met een hogere opleiding volgt wel eens een scholing. Van laagopgeleiden worden slechts drie op de tien bijgespijkerd. Als we wat beter kijken naar de mensen die scholing volgen dan valt op dat vrouwen iets vaker een cursus volgen dan mannen. De verschillen tussen leeftijdsgroepen zijn niet groot, maar werknemers onder de 45 jaar volgen iets vaker een cursus dan 45-plussers. Werknemers met een klein dienstverband (minder dan 12 uur per week) volgen minder vaak een cursus voor het werk dan werknemers die een groter dienstverband hebben. Ook mensen die langer voor dezelfde werkgever werken volgen vaker scholing dan werknemers die net in dienst zijn. Ook betaalt de werkgever vaker mee aan cursussen als werknemers langer in dienst zijn.

Vrije keuze

Een cursus is voor de helft van de werknemers verplicht. De andere helft kiest een opleiding. Dit doen ze in acht van de tien keer om er beter mee worden in hun huidige werk. Iets minder dan de helft denkt ermee de eigen carrièrekansen te vergroten. Andere redenen en motieven die worden genoemd, zijn organisatorische veranderingen op het werk, het verkleinen van het risico om je baan te verliezen en voor een kleine groep de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen.

Aanbod

Om aan het werk te blijven op de snel veranderende arbeidsmarkt is het voor mensen met betaald werk van belang dat ze zich regelmatig bijscholen. Jouw Academy heeft een breed aanbod met cursussen. Bekijk hier ons aanbod.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: