Maar liefst 1,6 miljoen werknemers in Nederland hebben last van burn-outklachten. Dat zijn er 300.000 meer dan een jaar geleden. Ruim 3% van de werknemers is daadwerkelijk overspannen of zit met een burn-out thuis. Dat blijkt uit de TNO factsheet Werkstress 2023. Al jaren lang worden steeds meer medewerkers overspannen. Hoe voorkom je stress en behoud je een goede balans tussen energiegevers en energievreters?
1 Creëer een balans tussen energievreters en energiegevers
Sommige taken, zoals een volle mailbox wegwerken, multitasken, of alleen maar ‘moetjes’ afwerken, kosten veel energie. Je laadt de batterij op door gedurende de dag tijd voor energiegevers te maken. Hoe je de batterij oplaadt, is per persoon verschillend. Misschien krijg je energie van een paar dagen per week thuiswerken, meer controle over je eigen werk, of als je een lange wandeling maakt. Regelmatig pauzeren, een korte ontspanningsoefening, of genieten van een kop koffie: het telt allemaal mee.
2 Praat erover
Werkenden staan, onder andere doordat ze vaker hybride of thuiswerken, niet genoeg stil bij de kracht van sociaal contact en steun vanuit de werkgever en collega’s. Jammer, want dit is essentieel bij het tegengaan van werkstress, aldus Willem van Rhenen, hoogleraar bij Nyenrode en Chief Health Officer bij Arbo Unie. Organisaties die werkstress willen voorkomen en aanpakken, doen er daarom goed aan om extra aandacht te besteden aan verbinding. Leidinggevenden kunnen dit volgens Van Rhenen stimuleren door bijvoorbeeld complimenten te geven als mensen veel werk hebben verricht, begrip en perspectief te bieden en samen met werknemers te kijken naar hoe de drukte wordt veroorzaakt en hoe ze dit beter kunnen verdelen. Werknemers kunnen steun zoeken bij elkaar door onder andere: samen te sporten, lunchwandelingen te maken en zich te uiten op de werkvloer, ook als het even niet goed gaat.
3 Let op je gezondheid
Een gezonde levensstijl, met voldoende aandacht voor beweging en gezonde voeding, zorgt voor meer vitaliteit en vermindert stress. Matig intensief sporten of bewegen verbeteren ook de geheugenfunctie en het concentratievermogen, verlagen je cortisolniveau en helpen je om je hoofd even leeg te maken.
4 Creëer een veilige werkomgeving
De werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Dit is iets waar iedereen binnen de organisatie aan kan bijdragen. Alleen in een veilige omgeving durven werknemers zich kwetsbaar op te stellen en actie te ondernemen om een burn-out te voorkomen. In zo’n omgeving worden burn-outklachten ook eerder herkend en worden er sneller gesprekken over gevoerd.
5 Zorg voor een goede werk-privébalans
Hoe verleidelijk het ook is om ’s avonds je laptop er nog bij te pakken, is dit niet altijd een goed idee. Hierdoor ben je continu met je werk bezig en wordt het steeds moeilijker om dit volledig los te laten als je vrij bent. Is het een optie om minder uren te werken? Of tegen je leidinggevende te zeggen dat je niet bereikbaar bent in de avonden of het weekend? Dit draagt allemaal bij aan een betere werk-privébalans. Plan tenslotte je agenda niet alleen maar vol met vergaderingen, maar rooster ook tijd in voor jezelf.