Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Hoe lees ik sneller?

Zes tips om sneller te lezen

We lezen wat af op een dag. Soms zijn het maar enkele zinnen, maar vaak zijn het notities, artikelen of boeken. We hebben het druk en willen daarom alles sneller doen. het is mogelijk om sneller te lezen. Dat kan in ieder geval door veel te lezen. Ervaren lezers zijn meestal sneller dan onervaren lezers. Met de onderstaande 6 tips snellezen kun je sneller door de teksten heen.

– 1. Zorg dat je ontspannen bent.

Als je ontspannen bent, kun je de informatie makkelijker onthouden. Je kunt jezelf ontspannen door enkele keren diep in en uit te ademen. Doe dit door middel van een buikademhaling, zodat je lichaam voldoende zuurstof in zich opneemt. Een ontspanningsoefening of meditatie werkt natuurlijk ook.

– 2. Meet je leessnelheid.

Stel een wekker in op één minuut. Lees een stuk tekst in Microsoft Word totdat de tijd voorbij is. Selecteer vervolgens de tekst tot waar je bent gebleven en tel het aantal woorden door linksonder in je scherm op ‘Woorden’ te klikken.

– 3. Ga oefenen.

Verwacht niet meteen resultaat, maar ga oefenen. Stap voor stap kun je in dezelfde tijd steeds grotere hoeveelheden tekst verwerken.

– 4. Gebruik een metronoom.

Een metronoom is een instrument dat een muzikaal tempo aangeeft, maar je kunt het ook gebruiken als hulpmiddel om sneller te lezen. Er zijn verschillende apps te downloaden op je mobiele telefoon. Je kunt de metronoom instellen op verschillende snelheden. Na een tik van de metronoom lees je één regel. Je kunt het tempo opvoeren. Op deze manier train je je ogen om informatie steeds sneller op te nemen.

– 5. Gebruik een aanwijsstok of je vinger.

Met een aanwijzer trek je je ogen als het ware langs de regels. Dit is iets waarmee je op de lagere school hebt leren lezen en daarna heb je de techniek weer afgeleerd. Toch is het een eenvoudige manier om je snelheid van lezen aanzienlijk te verhogen.

– 6. Maak een mindmap.

Door een mindmap te maken kun je de essentie uit de tekst te halen. Zo kun je bovendien de tekst beter onthouden.

Je kunt meer tips krijgen in de training Snellezen en informatie verwerken. Dit kost je een dag, maar je leert sneller teksten verwerken.

Veel succes met snellezen!

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: