Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Hoe herken je een burn-out?

Vorig jaar gaf volgens TNO 34% van de Nederlandse bevolking werkstress als reden voor verzuim en had 15,3% van de beroepsbevolking last van burn-outklachten. Een burn-out is als iemand het gevoel heeft mentaal, emotioneel en lichamelijk helemaal leeg te zijn. Alle energie is opgebrand door langdurige en overmatige stress. Stress op het werk, in privé of een combinatie daarvan. Iemand met een burn-out heeft lichamelijke en mentale klachten. Een medewerker met een burn-out is gemiddeld 9 maanden uit de running. Dat kost de werkgever gemiddeld zo’n 250 euro per dag! De afwezigheid van de collega legt bovendien veel druk op de andere medewerkers. Alle reden om te kijken hoe je een burn-out kan herkennen. Je kunt zo een collega eerder helpen op de weg naar herstel.

Herkennen

Een burn-out kan lichamelijke en mentale klachten veroorzaken. Dat kan variëren van hoofdpijn, pijn in de nek, schouders en rug, misselijkheid tot concentratieproblemen, opgejaagd gedrag en een onzeker gevoel. Dit verschilt per persoon. Sommige klachten zijn zichtbaar voor de buitenwereld, maar de meeste klachten zijn niet snel te signaleren door een ander. Dat maakt het voor leidinggevenden, collega’s en HR lastig om ze te herkennen. Extra moeilijk is het dat veel medewerkers met burn-outklachten hun klachten negeren. Zij trekken vaak niet snel zelf aan de bel. Toch zijn er een paar zichtbare signalen waar je op kunt letten:

  • De medewerker klaagt over vermoeidheid. Het weekend levert geen herstel op.
  • De medewerker heeft een lagere productiviteit dan normaal. Hij krijgt het werk niet af.
  • Hij klaagt over de werkdruk en ziet geen oplossingen.
  • Er is sprake van regelmatig ziekteverzuim of lichamelijke klachten.
  • De medewerker heeft meer tijd nodig om te herstellen na het werk dan normaal.
  • De medewerker vraagt veel meer om bevestiging en maakt onnodige fouten.
  • De concentratie is minder.
  • De medewerker is minder betrokken en neemt weinig tot geen initiatief meer.
  • Hij/zij is vergeetachtig.
Gesprek

De beschreven signalen zijn geen keiharde bewijzen dat iemand een burn-out heeft. De medewerker weet het soms zelf niet of hij een burn-out heeft. De signalen kunt je als aanleiding gebruiken om verder te onderzoeken en in gesprek te gaan met je leidinggevende. Je kunt samen kijken wat er nodig is om weer meer in balans te komen. Misschien kun je kijken naar de werktijden of naar het aantal taken. Je kunt ook kijken of je bepaalde taken kunt overdragen aan een collega.

Jouw Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: