Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Gezonde leefstijl onvoldoende onderwerp van gesprek

Er is veel maatschappelijke aandacht voor een gezonde leefstijl. Mensen moeten meer bewegen en gezonder eten en leven. Op het werk is die aandacht vaak minder. Uit het onderzoek ‘Gezonde leefstijl’ van Arbo Unie blijkt dat werkgevers en werknemers dit een lastig onderwerp vinden. Werkgevers merken dat hun medewerkers niet altijd een gezonde leefstijl hebben, zo is terug te zien in het onderzoek. Dit kan directe gevolgen hebben voor het functioneren van de werknemer en daarmee het succes van de organisatie. Wanneer ga je een gesprek over een gezonde leefstijl aan? Arbo Unie roept op tot de leefstijldialoog.

Geen gesprek

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers denken dat een derde van hun werknemers een ongezonde leefstijl heeft. Terwijl ze wel langer moeten doorwerken. Daar maakt 28% van de werkgevers zich zorgen over. Toch bespreken ze dat niet met hun medewerkers. Maar liefst 53% van de werkgevers gaat het gesprek over de leefstijl niet aan met hun werknemers. Stress en de balans tussen werk en privé wordt wel besproken, maar een ‘gezonde leefstijl’ niet. Toch ziet 40% van de werknemers een rol weggelegd voor hun werkgever om hen daarbij te helpen.

Bemoeizucht

Het gesprek over de leefstijl blijft dus uit. Men weet vaak niet precies of het besproken mag worden en zo ja, hoe en wanneer dan? En de meningen zijn verdeeld of het juist past bij goed werkgeverschap of dat het wordt gezien als bemoeizucht. Toch zijn de maatschappelijke belangen groot. Dat geldt zowel voor werknemers als voor werkgevers. De laatste groep wil goed functionerende werknemers en werknemers willen lekker werken en gezond oud worden. Het is daarom van belang om het gesprek over gezonde leefstijl ook op de werkvloer te voeren en in actie te komen. De Preventiemedewerker, de ondernemingsraad en de bedrijfsarts kunnen het initiatief nemen. De werkgever kan naast het gesprek voeren ook zorgen voor een ‘gezondere’ kantine, het stimuleren van bewegen, pauze software en voor een fitnessruimte in het gebouw.

Bron: Arbo unie

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: