Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Arbeidsinspectie brengt Staat van gezond werk uit

De Arbeidsinspectie heeft een Staat van gezond werk uitgebracht. Hierin wordt nader ingegaan op het voorkomen van de ongezonde kanten van het werk. Ook staan de werkzaamheden die tot gezondheidsschade kunnen leiden erin. De meeste schade komt door 3 grote boosdoeners: psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Bijna de helft van het totale aantal ziekteverzuimdagen is werk gerelateerd. Geschat wordt dat jaarlijks ongeveer 13.000 werknemers arbeidsongeschikt worden als gevolg van ongezond werk.

Blinde vlek

Ongezond werk is minder zichtbaar dan onveilig werk. Gezondheidsklachten door werk manifesteren zich vaak pas lang na de blootstelling en soms zelfs pas na het pensioen. Beroepsziekten zijn vaak nog te veel een blinde vlek. De ‘Staat van gezond werk’ brengt in kaart wat de omvang van het probleem is en hoe ongezond werk te voorkomen is. De belangrijkste acties zijn:

  • Breng risico’s in kaart. Ken uw werkprocessen. Meet blootstelling, meet psychische of fysieke belasting.
  • Investeer in verbetering van de arbeidsomstandigheden en concrete arbomaatregelen.
  • Investeer in arbozorg. In verzuimbegeleiding maar vooral aan het voorkomen van uitval. Preventie loont.
  • Investeer in de veiligheidscultuur, waarin gezond en veilig werken vanzelfsprekend is. Praat met elkaar over gezondheid en veiligheid op het werk.
  • Zorg voor professionele arbo-kerndeskundigen. Zorg dat zij de juiste positie hebben.
  • Betrek werknemersvertegenwoordigers actief bij het arbobeleid. Laat werknemers meedenken over mogelijke oplossingen.
  • Praat als werknemersvertegenwoordigers regelmatig met de preventiemedewerker en de bedrijfsarts over gezonde werkomstandigheden.
  • Investeer in kennis over gevaren, risico’s en effectieve maatregelen in de bedrijfstak. Dit komt ten goede aan de gezondheid van álle werkenden in die bedrijfstak.
Zelfinspectie.nl

Neemt je de juiste maatregelen om ongezond werk te voorkomen? Met zelfinspectie.nl  checkt je het eenvoudig zelf.

Bron: Arbeidsinspectie

Jouw Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: