Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Gezond thuiswerken

Het thuiswerken vraagt de nodige flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Werknemers hebben te maken met nieuwe uitdagingen, zoals werken zonder de directe aanwezigheid van collega’s. Of werken in een huis vol mensen, waarbij zorg- en werktaken door elkaar heen lopen. Als je thuiswerkt, dan moet jouw werkgever zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. De werkgever heeft een zorgplicht. Toch kun je zelf ook bijdragen aan gezond thuiswerken. Zorg waar mogelijk voor een rustige werkplek met een stoel waar je goed op zit. Beweeg voldoende gedurende de dag.  Krijg je lichamelijke klachten, kijk dan of je je stoel of werkplek kunt aanpassen. Werk je met een beeldscherm, plaats dit dan iets lager dan op ooghoogte.

Mentale belasting

Thuiswerken kan mentaal belastend zijn. Informele gesprekjes met collega’s tussendoor vallen nu weg, en het veelvuldig gebruik van digitale voorzieningen zoals videoconferencing kan voor vermoeidheid zorgen. Ook het combineren van werk en andere verplichtingen kan vermoeidheid en stress veroorzaken. Plan daarom je werkdag, neem vaak een korte pauze, beweeg voldoende. Sta zeker ieder uur op en loop dan bijvoorbeeld even rond of haal wat te drinken. Doe verder tussendoor iets om te ontspannen. Maak eventueel gebruik van een app voor ontspanningsoefeningen.

Spanning

Veroorzaakt het thuiswerken spanning of zorgt het ervoor dat je niet lekker in je vel zit, bespreek dit dan met anderen, bijvoorbeeld met collega’s en met je leidinggevende. Geef aan je leidinggevende aan waar je mee zit en bekijk samen wat je kunt doen om de situatie te verbeteren. Bij veel organisatie is het ook mogelijk om, indien nodig, in gesprek te gaan met arboprofessionals. Hierbij kan je denken aan de bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk of de vertrouwenspersoon.

Leidinggevende

Het thuiswerken vraagt van werkgevers een andere stijl van leidinggeven. Het is belangrijk om vertrouwen en begrip richting je werknemers uit te spreken, bijvoorbeeld over het feit dat werk en privé meer door elkaar lopen. Actief in contact blijven met je werknemers is dan ook van belang. Geef duidelijk aan wat je van werknemers verwacht. Ga na of de opdrachten duidelijk zijn en welk resultaat er verwacht wordt.

Bron: Arboportaal

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: