Als een werknemer iets niet goed doet dan kan hij een waarschuwing krijgen. Meestal zal dat een waarschuwing zijn met een opgeheven vinger, maar soms krijgt een werknemer een officiële waarschuwing en dan moet je oppassen. Zo’n waarschuwing kun je bijvoorbeeld krijgen bij regelmatig te laat komen, een onterechte ziekmelding, zonder toestemming verlof opnemen of bij het gebruik van de spullen van de baas in privé tijd. De gevolgen kunnen groot zijn voor de werknemer.
Gevolgen officiële waarschuwing
Na een officiële waarschuwing kunnen disciplinaire maatregelen volgen, zoals een schorsing of nog erger ontslag. Eén waarschuwing is geen reden voor ontslag, maar het kan wel een eerste stap zijn om iemand te ontslaan. Er kan ook niets gebeuren. Een officiële waarschuwing geven is geen in de wet vastgelegde term. Iedere werkgever heeft zijn eigen beleid. Hierdoor ontstaan er verschillen per situatie en per werkgever.
Dossieropbouw
Bij een officiële waarschuwing wordt je meestal schriftelijk gewaarschuwd. Deze waarschuwing komt ook in je personeelsdossier. Dat is bij een gewone waarschuwing niet het geval. Als je wordt ontslagen dan is het dossier van belang. Een waarschuwing in je dossier is dan niet in je voordeel.
Vecht een officiële waarschuwing altijd schriftelijk aan. Geef daarbij aan waarom je het niet eens bent met de officiële waarschuwing en verzoek de werkgever de waarschuwing in te trekken. Vergeet daarbij niet te vragen je schriftelijk bezwaar te laten opnemen in je personeelsdossier. Geef ook aan als je begrijpt waarom je werkgever je een officiële waarschuwing heeft gegeven. Vraag een gesprek aan en vertel hoe jij dan wil voorkomen dat het niet meer voorkomt.