Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

De vijf stijlen van conflicthantering

Iedereen heeft wel eens een conflict met een collega. Een conflict wil niet meteen zeggen dat je slaande ruzie hebt. Je bent het niet met elkaar eens. Iedereen heeft een eigen manier om een conflict of een meningsgeschil aan te pakken. De één gaat er hard tegenin, terwijl de ander juist probeert om het conflict te ontlopen. Om conflicten sneller onder controle te krijgen, is het handig om inzicht te krijgen in de verschillende conflicthanteringsstijlen. Iedereen hanteert namelijk een andere stijl.

Stijlen van conflicthantering

De Amerikaan K. Thomas onderscheidt 5 verschillende stijlen, die gebaseerd zijn op twee dimensies. Dat zijn assertief en coöperatief gedrag. Bij assertiviteit gaat het om de mate waarin iemand zijn eigen belang bewaakt en bij coöperatief gedrag gaat het om of iemand bereid is om rekening te houden met het belang van de ander(en). De conflicthanteringsstijlen vallen soms in de ene en soms in de andere dimensie. De conflicthanteringsstijlen zijn:

1 Forceren

Bij forceren ben je erg assertief. Je wilt jouw mening erdoor drukken. De belangen zijn voor jou kennelijk groot.

2 Aanpassen

De stijl van aanpassen is coöperatief. Je denkt mee met het belang van een ander.

3 Samenwerken

Als je gaat samenwerken kun je assertief en coöperatief zijn. Je hebt dan vaak het eigen belang en het belang van de ander voor ogen.

4 Compromissen sluiten

Bij het compromissen sluiten ben je vaak assertief en coöperatief. Je past je een beetje aan. Conflicten oplossen is bij deze stijl een kwestie van geven en nemen.

5 Vermijden

Een extreme stijl is het vermijden. Bij vermijden ga je het conflict uit de weg. Je bent dan niet assertief, maar ook niet coöperatief. Je wilt geen deel uitmaken van het conflict. Het kan soms handig zijn om deze stijl te kiezen, omdat niet alles een meningsverschil waard is.

Juiste stijl kiezen

Iedere stijl levert oplossingen op. Samenwerken is meestal het meest constructief. Toch kan het handig zijn om soms een andere stijl te kiezen. Dit hangt van de situatie af. Bedenk als je een meningsverschil hebt welke stijl het handigst is om het conflict op te lossen. Bedenk daarbij welke stijl je normaal gesproken gebruikt en of dat wel de meeste geschikte stijl is. Je moet wendbaar zijn om van stijl te kunnen veranderen. Wil je meer weten over het hanteren van conflicten volg dan de training Conflicthantering van Jouw Academy.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: