Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

De teksten kunnen korter

Als je regelmatig notities, brieven of rapporten schrijft dan heb je misschien de neiging om de zinnen langer te maken dan nodig is. Veel mensen schrijven dan zinnen met komma’s waarin ze het liefst alles willen vertellen in één zin. Dat komt de leesbaarheid niet altijd ten goede. Jouw teksten kunnen korter. Je kunt natuurlijk veel afkortingen gebruiken, maar dat leest vaak niet prettig. Het is soms zelfs storend.

Komma’s

Kijk eens naar de zinnen. Je zult verbaast staan hoe vaak komma’s vervangen kunnen worden door een punt. Je hebt dan twee zinnen of je kunt misschien alles na de komma weghalen zonder dat de inhoud verandert. Dan wordt de tekst een stuk korter en leesbaarder. Als je zinnen hebt van 15 tot 20 woorden dan zijn ze voor de meeste mensen goed te lezen. Je kunt ook de zinnen actiever maken. Dat betekent dat je de lijdende vorm (wordt geholpen) uit de tekst haalt en dat vervangt door een actief werkwoord (helpt).

Woorden

Je kunt naast de bijzinnen ook kijken naar de woorden. De woorden kunnen vaak korter. Er zijn vaak synoniemen te vinden voor woorden met vier of meer lettergrepen. Even googelen en dan vind je eenvoudiger woorden. Een woord als ‘desalniettemin’ kun je eenvoudig vervangen door ‘net zo’. Je kunt ook kijken naar gehanteerde constructies die je tekst langer, formeler en ingewikkelder maken.  Een formulering in veel rapporten is bijvoorbeeld ‘aan de hand van …’. Dit kun je vaak vervangen door ‘met’. Hierdoor wordt de tekst korter en beter te lezen.  Hieronder vind je nog enkele veel gehanteerde constructies die je kunt vervangen door kortere woorden.

Aangezien                    vervang je door               omdat

Dientengevolge           vervang je door              daarvoor

Dienovereenkomstig  vervang je door              net zo

Wat betreft                  vervang je door              over

Met behulp van           vervang je door              met

Met het oog op           vervang je door               om

Ten behoeve van        vervang je door               voor

Door middel van         vervang je door               door

Met betrekking tot     vervang je door               over

Teneinde                      vervang je door               om

Wil je meer weten over het verbeteren van je notities, volg dan de cursus over notities en rapporten schrijven. Die cursus levert je betere teksten op.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: