Overwerk komt veel meer voor dan je denkt. Voor sommigen is het zo nu en dan een uurtje extra werken, maar voor anderen is het bijna structureel. Vaak krijgen werknemers hiervoor niet betaald. Het hoort bij de functie … Dat is lang niet altijd het geval. De term overwerk staat niet in het Burgerlijk wetboek en in de Arbeidstijdenwet. In de CAO kom je hem wel tegen. Het gaat om werk dat je meer werkt dan dat je in je arbeidsovereenkomst hebt afgesproken.
Overwerk mag wel
Sommige werknemers willen geen overwerk. Het past niet in hun agenda. Een werkgever kan dit wel verplicht stellen. Het moet dan incidenteel zijn. Er zijn onvoorziene omstandigheden (machine kapot, een seizoenspiek, zieken). Ook hangt het af van de omstandigheden van het specifieke geval. Van een manager kun je dit eerder vragen dan van een secretaresse. Het is verstandig om te kijken in de arbeidsovereenkomst of in de cao. Als hierover afspraken zijn gemaakt, dan moeten die worden nageleefd.
Overwerk mag niet
Soms mag overwerk niet. Dat kan in de cao staan. Het mag ook niet als de Arbeidstijdenwet wordt overtreden. Deze wet regelt de werk- en rusttijden van werknemers. Als iemand bijvoorbeeld lange diensten heeft gedraaid dan mag hij niet nog extra overwerken. Dat is ook het geval als de Rijtijdenwet wordt overtreden. Deze wet regelt dat beroepschauffeurs bepaalde rij- en rusttijden moeten aanhouden. Door overwerk mogen die werktijden niet worden overtreden.
Betalen
De vraag is of overwerk betaald moet worden. Dat is niet het geval. Het hangt in eerste instantie af van de arbeidsovereenkomst en cao. Er moet sprake zijn van extra werk dat de werkgever aan je vraagt. Als je zelf extra uren werkt dan hoeft de werkgever dit niet te betalen. In sommige beroepsgroepen hoort overwerk er gewoon bij. Overwerk is in het loon verwerkt. Het gaat er dan om dat het werk gewoon af is. Hoe lang je er over doet is dan niet relevant. In andere sectoren zijn er regelingen dat het overwerk gewoon wordt uitbetaald of dat het overwerk wordt gecompenseerd met extra vrije tijd in een rustige periode.
Overwerkcalculator
Sommige werknemers werken uit zichzelf wekelijks vele uren over. Vaak omdat ze denken dat dat van hen verwacht wordt. En in de meeste gevallen wordt dit overwerk niet vergoed. Op de website van de FNV vind je de overwerkcalculator. Een leuke tool om uit te rekenen voor hoeveel euro jij gratis voor je baas werkt!
Ondernemingsraad
Als je wilt dat het overwerk wordt uitbetaald dan is het goed om dit aan te kaarten bij de ondernemingsraad. Deze kan het onderwerp op de agenda zetten. De OR heeft bovendien instemmingsrecht als de werktijdenregeling verandert.
Wil je meer weten over werktijden en je arbeidscontract? Volg dan de cursus Actualiteiten arbeidsrecht. In een dag ben je op de hoogte van de belangrijkste regels rondom het arbeidsrecht. Vooraf ontvang je een intakeformulier waar je je vragen op kunt zetten. De Trainer kan zo beter inspelen op jouw opmerkingen.