Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Checklist thuiswerken

Aandachtspunten voor thuiswerken

Thuiswerken heeft veel voordelen. Je kunt lekkerthuis aan de slag en je hoeft de spits niet in. Thuiswerken blijft aan terrein winnen. Volgens het onderzoek van CBS en TNO werkt ruim 30% van de werknemers minimaal 1 uur per week vanuit huis. Gemiddeld wordt er per week ruim zes uur thuis gewerkt. Om productief te kunnen werken moet je de volgende punten in de gaten houden:

  1. Is je functie geschikt voor thuiswerk? Dat is niet altijd het geval. Kijk daarom kritisch wat je thuis kunt doen en wat niet.
  2. Vraag bij HR na en kijk in de cao of er regels zijn voor thuiswerken.
  3. Als je gaat thuiswerken dan kun je een thuiswerkregeling krijgen. Dat is een aanvulling op je arbeidsovereenkomst. Daarin staat bijvoorbeeld hoeveel uur je per week thuiswerkt, het gebruik van PC, telefoon en meubilair, arbeidsomstandigheden, aansprakelijkheid (bij bijvoorbeeld computervirussen) en eventuele vergoedingen die je krijgt als je thuiswerkt.
  4. Maak afspraken met je leidinggevende over je bereikbaarheid, communicatie en je werkuren. Rapporteer regelmatig de voortgang van je werk. Het is ook handig als je collega’s weten wanneer je thuiswerkt en wanneer niet.
  5. Zorg voor een plek die bedoeld is om te werken. Ga niet op de bank zitten werken, maar zorg voor een geschikte werkplek. Dit komt ten goede voor de productiviteit.
  6. Kies een rustige werkplek, zodat je je niet kunt laten afleiden door wat er thuis gebeurt. Dit is een open deur, maar veel mensen gaan toch in de woonkamer zitten werken.
  7. Als thuiswerker val je onder de Arbeidsomstandighedenwet. Dat betekent dat je gebruik maakt van ergonomisch verantwoord meubilair en apparatuur en dat je thuiswerkplek de juiste verlichting geniet. De werkgever moet de risico’s van het werk met je bespreken. Maak hierover goede afspraken met jouw werkgever. Thuiswerk en telewerk moet ook een onderdeel zijn van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
  8. Zorg voor genoeg opbergruimte. Ook als je veel digitaal werkt dan heb je soms toch papieren. Het komt je productiviteit ten goede als je ook kastruimte hebt. De werkgever mag investeren in de thuiswerkplek. Vraag om een bureau en kastruimte.
  9. Thuiswerken kan zorgen voor afstand van je collega’s en je werkgever. Houd regelmatig contact.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: