Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

Brainstormen doe je zo

Creatief denken

Een afdeling of team bestaat uit verschillende mensen. Iedereen heeft zijn eigen ideeën. Wil je meer doen met de gouden ideeën van je collega’s dan kun je wachten tot zij hun ideeën naar voren brengen. Dat gaat vaak niet vanzelf. Niet iedereen is zo mondig. Het zijn vaak dezelfde mensen die hun mond open doen. Om de denkkracht binnen de afdeling beter te benutten kun je brainstormen. Je gebruikt dan de creativiteit in je team optimaal.

Creatief denken

Creatief denken is het proces dat we hanteren om tot nieuwe ideeën te komen. Het is het combineren van bekende zaken tot iets nieuws. Brainstormen is één van de vormen van creatief denken: het werkt door het samenbrengen van verschillende, soms al bestaande ideeën, om tot een nieuw idee te komen. Je gebruikt de ideeën van een ander om te associëren of als stimulans voor een vervolg. Zonder speciale technieken kunt u ook creatief zijn, maar dat is dan ‘per ongeluk’. Als je speciale technieken gebruikt, krijgt het denkproces meer structuur. Hierdoor lukt het om veel sneller een veelvoud aan ideeën te creëren en neemt de kans toe op het gouden idee. Je kunt brainstormen met de gehele afdeling, maar ook met een kleine groep of zelfs alleen.

Doel

Het is van belang om het doel van brainstormen voor ogen te houden. Het doel van brainstormen is het genereren en delen van ideeën over een probleem dat opgelost moet worden. Afhankelijk van het doel van de brainstorming kunnen de ideeën betrekking hebben op oorzaken, doelen, strategieën, oplossingen, enzovoort. Als je beslissingen wilt nemen of zaken wilt analyseren dan is brainstorming niet geschikt.

Ideeën verzamelen

Met  brainstormen wil je veel ideeën verzamelen. Er zijn een paar regels. De deelnemers aan de brainstorm mogen elkaars ideeën niet veroordelen. Je schiet er niets mee op als de nieuwe ideeën meteen worden afgeschoten door kritische collega’s. Dit zorgt er bovendien voor dat mensen hun mond houden. Het gaat bij de brainstorm om de hoeveelheid, niet om de kwaliteit van de ideeën. Blijf niet te lang piekeren voordat je begint met brainstormen. Schrijf jouw gedachten op en ga door! Hoe meer oplossingen waaruit je kunt kiezen, hoe beter het is. Het gouden idee zit er misschien bij. Je kunt dit stimuleren door te vragen om een concreet aantal ideeën. Moedig wilde en uitzonderlijke, extreme ideeën aan. Het is makkelijker om een ‘wild’ idee aan te passen aan de situatie, dan om iets te bedenken dat meteen toepasbaar is in een bepaalde situatie.

Ideeënremmers

Als je gaat brainstormen moet je zorgen voor een optimaal klimaat. Mensen moeten zich veilig voelen om met hun ideeën te komen. Het is immers eenvoudig om ideeën om zeep te helpen en alle creativiteit dood te slaan. Als je niet uitkijkt dan reageren mensen negatief en dan ‘remmen’ ze het idee. Denk maar aan de opmerkingen ‘er is geen budget voor’, ‘dit hebben we vroeger ook al bedacht’, ‘dit is niet onze verantwoordelijkheid’, dat kan niet in onze organisatie en natuurlijk ‘ja, maar’.

Als je wilt brainstormen met je eigen team dan kunnen we je hierbij helpen. We helpen je met verschillende technieken. Als je belangstelling hebt, neem dan contact met ons op (085 0432268).

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: