Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Besmetting corona op de werkvloer

Door de coronacrisis zijn veel bedrijfspanden gesloten en werken de werknemers thuis. Dat zorgt voor meer bescherming tegen het coronavirus. De overheid raadt werkgevers met klem aan om thuiswerken te bevorderen en om anderhalve meter afstand op de werkvloer  te houden, maar afdwingen is lastig. Hoewel werkgevers de adviezen strikt genomen dus niet op hoeven te volgen, zijn ze volgens de Arbeidsomstandighedenwet wel verplicht om een veilige werkomgeving te creëren. Daar hoort ook bij dat de werkgever de kans op besmetting met corona zo klein mogelijk moet maken.

Besmetting

Naast werkgevers die de adviezen van de overheid goed opvolgen,  zijn er ook werkgevers die te weinig doen om werknemers te beschermen. Volgens de FNV werken veel mensen toch nog buitenshuis. Zij lopen risico’s, maar vaak kan het niet anders. Denk bijvoorbeeld aan werknemers in de bouw, supermarkten en in de zorg. Die kunnen het werk niet vanuit huis doen. Er zijn volgens de vakbond werkgevers die nog steeds personeelsvergaderingen in een krappe ruimte houden of die mensen oproepen om ondanks verkoudheidsklachten tóch naar werk te komen.  Ook is er te weinig beschermende kleding voor werknemers die dat nodig hebben. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in België. In België heeft de Inspectie 328 bedrijven gecontroleerd. Bij maar liefst 280 stelde de Inspectie overtredingen van de coronaregels vast. Vaak ging het om werknemers die te dicht op elkaar moesten werken.

Aankaarten

HR kan de arbeidsomstandigheden bespreken met de Preventiemedewerker en het onderwerp op het overleg met de directie zetten. Ook de ondernemingsraad kan wat doen. De OR heeft volgens de Wet op de ondernemingsraden een stimulerende taak om het werk veiliger te maken. Ze kunnen de risico’s bij de directie aankaarten. Ook is het mogelijk om de Inspectie SZW te informeren over de risico’s op de werkplek.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: