Door de coronacrisis zijn veel bedrijfspanden gesloten en werken de werknemers thuis. Dat zorgt voor meer bescherming tegen het coronavirus. De overheid raadt werkgevers met klem aan om thuiswerken te bevorderen en om anderhalve meter afstand op de werkvloer te houden, maar afdwingen is lastig. Hoewel werkgevers de adviezen strikt genomen dus niet op hoeven te volgen, zijn ze volgens de Arbeidsomstandighedenwet wel verplicht om een veilige werkomgeving te creëren. Daar hoort ook bij dat de werkgever de kans op besmetting met corona zo klein mogelijk moet maken.
Besmetting
Naast werkgevers die de adviezen van de overheid goed opvolgen, zijn er ook werkgevers die te weinig doen om werknemers te beschermen. Volgens de FNV werken veel mensen toch nog buitenshuis. Zij lopen risico’s, maar vaak kan het niet anders. Denk bijvoorbeeld aan werknemers in de bouw, supermarkten en in de zorg. Die kunnen het werk niet vanuit huis doen. Er zijn volgens de vakbond werkgevers die nog steeds personeelsvergaderingen in een krappe ruimte houden of die mensen oproepen om ondanks verkoudheidsklachten tóch naar werk te komen. Ook is er te weinig beschermende kleding voor werknemers die dat nodig hebben. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in België. In België heeft de Inspectie 328 bedrijven gecontroleerd. Bij maar liefst 280 stelde de Inspectie overtredingen van de coronaregels vast. Vaak ging het om werknemers die te dicht op elkaar moesten werken.
Aankaarten
HR kan de arbeidsomstandigheden bespreken met de Preventiemedewerker en het onderwerp op het overleg met de directie zetten. Ook de ondernemingsraad kan wat doen. De OR heeft volgens de Wet op de ondernemingsraden een stimulerende taak om het werk veiliger te maken. Ze kunnen de risico’s bij de directie aankaarten. Ook is het mogelijk om de Inspectie SZW te informeren over de risico’s op de werkplek.