Regelmatig horen managers of HR-adviseurs dat medewerkers in de Randstad honderden euro’s per maand meer kunnen verdienen voor hetzelfde werk. De kosten zijn er hoger en dat moet met een hoger salaris worden gecompenseerd. De vraag is of dit verhaal klopt. Werkgeversorganisatie AWVN heeft een beloningsmonitor. Daarin staan meer dan 325.000 werknemersgegevens. Er moet op basis daarvan en antwoord te geven zijn of je in de Randstad beter betaald wordt.
Verschillen
Het lastige van het vergelijken van beloningen is dat er allerlei andere zaken een rol spelen. Ervaring, andere arbeidsvoorwaarden en verschillen in functie-eisen bepalen allemaal de beloning. Regionale verschillen in salarissen zijn er altijd al geweest, maar hoe groot zijn ze eigenlijk? Het algemene beeld per provincie ten opzichte van heel Nederland en ongecorrigeerd voor leeftijdseffecten of werk-& denkniveau:
- 1-4% hoger: Groningen, Drenthe, Zeeland en Zuid-Holland
- 4-6% minder: Noord-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht
Opleidingsniveau
Als we dan de focus verleggen naar werk- en denkniveau, zie je dat iemand met een MBO-diploma meer kan verdienen in Groningen, Drenthe, Zuid-Holland of Zeeland dan in de overige provincies. De data uit de provincie Zeeland laten op alle opleidingsniveaus de grootste positieve afwijking zien ten opzichte van het landelijke beeld. Een mogelijke verklaring vormt de spanning tussen de arbeidsmarktregio’s Rotterdam en Antwerpen en het positioneren van de industrie in Zeeland als interessant alternatief.
Uitkomst
Arbeidsvoorwaardenpakketten, leeftijden en diensttijden verklaren een belangrijk deel van het verschil. Wie al vele jaren werkervaring heeft, is daardoor vaak ook gegroeid in salaris. En medewerkers in kapitaalintensieve sectoren krijgen doorgaans beter betaald dan degenen in sectoren die leunen op fysieke arbeid. Van het verhaal dat de lonen in de Randstad per definitie hoger liggen dan daarbuiten, blijft dus weinig over. Uit de cijfers blijkt dat in de Randstad niet beter wordt betaald dan wat het landelijk beeld laat zien. Dat is toch een bijzondere uitkomst.
bron AWVN