Er zijn 8,3 miljoen werkenden in Nederland. Daarvan werken er 6,9 miljoen in loondienst. Hun werkgever moet zorgen voor goede en veilige werkomstandigheden. Dat is in de Arbowetgeving geregeld. TNO heeft dit onderzocht en de conclusies zijn positief. De Nederlandse arbeidsomstandigheden steken gunstig af in vergelijking met die in andere Europese landen. Nederlandse werknemers zijn minder vaak emotioneel uitgeput dan werknemers van andere Europese landen. Emotionele uitputting kan leiden tot een burn-out. Verder tonen Nederlanders zich meer bevlogen in hun werk en zeggen ze vaker dan werknemers in de rest van Europa dat het werk een positieve invloed heeft op hun gezondheid. Nederlanders willen later stoppen met werken dan werknemers in andere Europese landen. Ruim 82% van de werknemers ervaart zijn/haar gezondheid als (zeer) goed.
Minder positief is dat Nederlanders vaker dan andere Europeanen aangeven te maken te hebben met verbaal of fysiek geweld, intimidatie of discriminatie tijdens het werk. Volgens TNO komt dit mogelijk doordat het aantal banen in de dienstverlenende sector in Nederland wat hoger is dan gemiddeld in Europa. Dienstverleners hebben vaak te maken met publiek dat werknemers bejegend.
Uit het onderzoek blijkt dat 5% van het verzuim in Nederland is werkgerelateerd. Dat verzuim duurt over het algemeen wel relatief lang, want een werknemer met een beroepsziekte is gemiddeld 31 dagen per jaar ziek. Het gemiddelde verzuim bij andere aandoeningen ligt op 6 dagen per jaar. Organisaties investeren in arbeidsomstandigheden. Door de economische crisis werd er minder gedaan aan veiligheid en gezondheid op het werk. In 2016 waren er meer maatregelen rond veiligheid en gezondheid dan in 2014. Toch is het niveau lager dan in 2007.
Meer over de arbeidsomstandigheden in Nederland lees je in de Arbobalans.