Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

93 miljoen vrije dagen

Een stuwmeer aan vrije dagen!

Multiscope heeft in opdracht van Unicef het aantal vrije dagen van werknemers van middelgrote en grote bedrijven onderzocht. We krijgen ieder jaar weer vrije dagen. De bedoeling is dat ze aan het einde van het jaar op zijn, maar dat is volgens Multiscope niet het geval. Zes op de tien werkgevers worstelen met het feit dat werknemers veel vakantiedagen niet opnemen. Er is inmiddels een stuwmeer van 93 miljoen vrije dagen ontstaan. Dit vormt voor veel bedrijven een financieel risico, omdat ze er geld voor moeten reserveren. Ongeveer 85% van de werkgevers stimuleert dan ook dat werknemers hun vrije dagen opnemen.

Wettelijke dagen

Je hebt het wettelijk recht op vakantiedagen. Je hebt recht op minimaal vier weken doorbetaalde vakantie. Bij een werkweek van 40 uur heb je ten minste recht op 20 dagen doorbetaalde vakantie. Deze wettelijke vakantiedagen zijn in het volgende jaar nog maar een half jaar geldig. Daarna vervallen ze. De wettelijke dagen die je dit jaar opbouwt, moet je dus voor 1 juli volgend jaar opnemen.  Als je er nog veel hebt staan dan kun je proberen daar met je werkgever afspraken over te maken. Soms staat in de cao dat je de vakantiedagen langer mag houden. Het is verstandig om dit na te kijken.

Bovenwettelijke dagen

Naast de wettelijke dagen kun je van je werkgever ook meer dan 20 dagen vakantie krijgen. Kijk maar in je arbeidscontract hoeveel vakantiedagen je hebt. Ook deze zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen  kun je meenemen naar het volgende jaar. Deze dagen verjaren na 5 jaar. Je moet de bovenwettelijke vakantiedagen die je dit jaar opbouwt, dus binnen 5 jaar opnemen. Sommige werknemers hebben nog heel veel van deze verlofdagen die ze nog niet hoeven op te nemen.

Geef een dag

UNICEF heeft nu het concept ‘Geef-een-dag’ gelanceerd om van het stuwmeer aan vrije dagen af te komen. Werknemers krijgen daarbij de mogelijkheid om vrije dagen te ‘doneren’ aan de kinderorganisatie van de VN. Het salaris dat normaal gesproken betaald zou worden gaat dan naar doelen als onderwijs of drinkwater. “Met de gemiddelde nettowaarde van één verlofdag kunnen we 140 kinderen met vaccinaties tegen polio beschermen. Dat is een geweldig effect”, aldus de organisatie.

Meer over dit onderzoek  en ‘Geef-een-dag’ vindt u op de website van UNICEF.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: