Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Zoek

Manieren om stress te herkennen

Stress behoort tot één van de belangrijkste beroepsziekten in Nederland. Ongeveer 1.000.000 werknemers hebben last van stress en burn-outklachten. De ene beroepsgroep heeft er meer last van dan de andere. Het zijn vooral docenten, koks en artsen die veel stress ervaren. Hoe kun je nu stress herkennen? Als je het herkent dan kun je er ook eerder iets aan doen. Wetenschappers hebben een vijftal punten benoemd waar je op kunt letten. Zij hebben zich laten inspireren door het medisch protocol APGAR. Dat wordt gebruikt om de gezondheid van pasgeboren baby’s te controleren. Dat zijn de volgende punten:

  1. De verschijning. Hoe zie je er uit? Heb je veel gewicht verloren of ben je erg aangekomen? Lijk je erg moe?
  2. Prestaties. De afname van de prestatie over een langere tijd kan het gevolg zijn van stress. Aan de andere kant kan een geforceerde poging om juist veel te doen ook een signaal zijn dat er iets aan de hand is.
  3. Groeistress. Dat is als iemand verdrinkt in het werk of zich juist verveeld. Het werk daagt niet genoeg uit. Dat levert stress op. Iedereen ervaart dit anders.
  4. Controle over emoties. Meestal kunnen werknemers heel goed hun emoties op het werk onder controle houden. Als iemand dat niet kan of stemmingswisselingen heeft dan kan dat worden veroorzaakt worden door stress.
  5. Relaties. Door stress kunnen de relaties met de collega’s verslechteren. Hierdoor ontstaat soms een isolement.

Er zijn ook voor anderen niet zichtbare signalen. Dat is bijvoorbeeld als je geen afstand kan nemen van het werk. Je maakt je ook thuis zorgen over werkproblemen. Ook kun je voor anderen niet zichtbare lichamelijke signalen krijgen. Dat is bijvoorbeeld spanning in je nek en/of schouders. Slapeloosheid, druk op de borst en hoofdpijn zijn ook zulke signalen.

Al deze punten geven je informatie of je gestrest bent. Dit kan aanleiding zijn om met je leidinggevende, HR of bedrijfsarts te gaan praten over het werk en jouw situatie. Als je dit bij je collega ziet, kun je daar misschien ook over in gesprek gaan.

 

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: