Betaalbare trainingen en begeleiding voor jou!

Search

10 tips tegen eindejaarsstress

Nog even en dan zit het jaar erop. Je kunt dan even ontspannen bij de kerstboom, maar er moet nog veel worden gedaan en dat levert eindejaarsstress op. Het werk moet af, nog even naar de laatste vergaderingen, je moet het bureau opruimen en dan ben je klaar voor de kerstdagen. Vaak kom je dan niet tot rust, omdat je de kerstinkopen nog moet doen en tijdens de kerstdagen de familie komt eten. Volgens onderzoek is 37% van de werknemers gestrest. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen. In Engeland vindt meer dan de helft van de vrouwen de organisatie van kerstmis de meest stresserende taak van het jaar. Ze zijn er gemiddeld 270 uur mee bezig!

De kerstvakantie is voor veel mensen ook om andere redenen een mentaal belastende periode. Dit komt, omdat men zich alleen voelt of je kijkt terug op vervelende gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Jouw Academy geeft je enkele tips om de kerstdagen door te komen.

Tips tegen eindejaarsstress

  1. Vier de feestdagen. Koester de komende feestdagen. Doe alsof het je laatste moment is. Dit zal helpen om meer aanwezig te zijn, wat jouw relaties met vrienden en familieleden ten goede zal komen. Zeg dat je het gezellig hebt, dat je van ze houdt, dat je hen waardeert.
  2. Eet bewust. De feestdagen staan vaak in het teken van eten en drinken. Maak daar gebruik van en eet bewust. Breng bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner heel bewust jouw aandacht naar je smaaksensatie. Eet langzaam, kauw goed en verken de verschillende smaken van elk gerecht. Je zult er extra van genieten.
  3. Lach veel. Lachen is gezond. Het kan heel ontspannend zijn. Dat hoeft niet per sé een schaterlach te zijn. Glimlachen kan ook. Door te glimlachen ervaar je innerlijke rust. Door samen met een ander te lachen, gaat de onderlinge energie al snel stromen.
  4. Doe één ding tegelijk. We willen het liefst alles tegelijk doen. Multitasken, het lijkt efficiënt, maar het voorkomt dat je geniet van de afzonderlijke activiteiten en dat je in flow komt. Het veroorzaakt vaak stress en hoofdpijn. Doe één ding tegelijk en zorg voor meer aandacht voor wat je doet. Stop tijdens de feestdagen bijvoorbeeld met eten voor je computer en met het checken van email terwijl je loopt.
  5. Maak een meditatie van schoonmaken en koken. Koken en schoonmaken vindt niet iedereen even leuk. Het kunnen echter uitstekende momenten zijn om dagelijks een vast moment voor mindfulness te creëren. Gebruik deze activiteiten om meditatie te doen. Geef je volledige aandacht. Concentreer en doe jouw handelingen rustig en volledig. Geniet van de vreugde die in het moment verscholen ligt, zoals het gevoel van stromend water over uw handen.
  6. Doorbreek vaste patronen. Ons leven bestaat vaak uit allerlei vaste gewoontes. We lopen de bekende routes en doen op de vaste tijden activiteiten. Probeer regelmatig iets nieuws te ontdekken. Sta vaker open voor het ongewone en doorbreek je vaste patronen. Zo wordt het alledaagse een bijzondere ervaring.
  7. Plan meer ruimte. We zijn gewend om de hele dag vol te plannen. Dit zorgt voor een vol hoofd. Laat in uw dagschema eens een paar tijdsintervallen open. Dan is er altijd genoeg ruimte voor het geval een taak meer tijd kost dan was gepland en kunt je gemakkelijker inspelen op wat de dag voor je in petto heeft.
  8. Selecteer de juiste bezigheden. Wees je bewust van gedachten en gevoelens in het hier en nu. Pas daar jouw bezigheden op aan. U zult merken dat je sneller in flow komt en er meer van geniet.
  9. Wees realistisch. Probeer jezelf bijvoorbeeld niet te overtreffen in de keuken, maar kies voor gerechten waarmee je bekend bent. Dat scheelt je tijd en stress. De maaltijd hoeft bovendien niet ‘perfect’ te zijn. Aanvaard dat er wel eens iets mis kan lopen.
  10. Neem tijd voor timemanagement, want het schier er zo vaak bij in. Sta een dag stil bij je prioriteiten en je werkzaamheden. Jouw Academy kan je hierbij helpen met een training Timemanagement.

Contact

Direct contact met onze experts

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de Jouw Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: